Provincie Noord-Holland

Provinciale steun aan topsport en Olympisch Plan 2028


02 december 2009 - Nieuwsartikel

De provincie Noord-Holland trekt ruim tien miljoen euro uit voor talentontwikkeling, topsportaccommodaties en topsportevenementen. Dat staat in de beleidsnotitie topsport 2010 â 2011.

Gedeputeerde Staten hebben de beleidsnotitie op 1 december 2009 vastgesteld. De provincie wil een impuls geven aan de topsport in Noord-Holland en een concrete bijdrage leveren het Olympisch Plan 2028.

Het topsportbeleid is een verbreding van het huidige sportbeleid, waarbij de provincie zich vooral richt op de breedtesport. Zo heeft de provincie een jeugdsportfonds opgericht voor minder daadkrachtige kinderen en ondersteunt ze diverse sportevenementen. Gedeputeerde Meerhof: âBreedtesport en topsport kun je niet los van elkaar zien. Ze hebben elkaar nodig. De breedtesport is de kweekvijver voor de top, die op zijn beurt met zijn helden en aandacht een positieve invloed heeft op deelname aan sport in het algemeen. Daarom is het belangrijk dat we zowel aan de basis als aan de top investeren.â

Kloof dichten
De provincie wil met het topsportbeleid de breedtesport en topsport dichter bij elkaar brengen. Het leeuwendeel van het geld wordt geïnvesteerd in hoogwaardige sportvoorzieningen die ook toegankelijk zijn voor de breedtesport. Daarnaast is er geld beschikbaar voor het verbeteren van de doorstroom van talent naar de topsport en het ondersteunen van topsportevenementen. De provincie geeft prioriteit aan judo, synchroonzwemmen, waterpolo, handbal, hockey, honkbal en softbal. Essentieel bij de uitvoering van het topsportbeleid is de samenwerking met gemeenten en topsportorganisaties.

Olympische Spelen 2028
Met het topsportbeleid wil de provincie een concrete bijdrage leveren aan het Olympisch Plan 2028. Gedeputeerde Rob Meerhof: âAls we willen dat de Olympische Spelen in 2028 weer naar Nederland komen, moeten we met zân allen onze schouders eronder zetten. Dat betekent niet alleen praten en lobbyen, maar ook investeren. Bijvoorbeeld in toekomstige kampioenen en accommodaties.â

Noord-Holland maakt, net als de overige elf provincies en veel andere organisaties, deel uit van de alliantie âOlympisch Vuurâ. De deelnemende partijen onderschrijven de ambitie van het Olympisch Plan 2028 om âheel Nederland naar Olympisch niveau' te brengen en hebben tevens toegezegd dat zij ieder vanuit hun eigen maatschappelijke rol een bijdrage leveren aan het realiseren van die ambitie.
---