Centraal Bureau voor de Statistiek
CBS

Conjunctuurbericht, donderdag 3 december 2009 9:30

Voorraden industrie krimpen sterk

De ondernemers in de industrie hielden in september 2009 ruim 10 procent minder voorraad gereed product aan dan een jaar eerder. Sinds februari 2009 zijn de voorraden onafgebroken lager dan een jaar eerder. Vooral in maart en juli krompen de voorraden fors. In 2007 en 2008 namen de voorraden nog voortdurend toe. De index van het volume voorraad gereed product (basisjaar 2005=100) kwam in september 2009 uit op 101,3. Dat is de laagste stand sinds november 2006.

Voorraad gereed product industrie (volume)

Een eerste indicatie over het verdere verloop van de voorraad gereed product, kan ontleend worden aan de Conjunctuurtest Industrie. Hierin wordt aan de ondernemers gevraagd of ze hun voorraad eindproduct als te groot (negatief), normaal of te klein (positief) beoordelen, gelet op de verwachte afzetontwikkelingen. Deze cijfers zijn twee maanden eerder beschikbaar dan de voorraadindex.

Oordeel over voorraden verbetert

In november is het oordeel over de voorraden verbeterd. Per saldo wordt in november het voorraadniveau als normaal (gelet op de afzetverwachting) beoordeeld. Dit is na het eerste kwartaal van 2008 niet meer voorgekomen. In oktober was het aantal ondernemers dat hun voorraden te groot vond nog iets gestegen. De ondernemers zijn duidelijk positiever over hun voorraadniveau dan begin dit jaar, er zijn immers minder ondernemers die hun voorraden als (te) groot beoordelen. Dit verbeterde oordeel valt samen met de gerealiseerde krimp in de voorraden.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie
Zie het origineel