Ingezonden persbericht


persbericht wakker dier

6 bn'ers over in de race voor de titel 'meest sexy vegetarier 2009'

Amsterdam, 3 december 2009: Vandaag maakt Wakker Dier de zes finalisten in de verkiezing 'Meest Sexy Vegetariër van 2009' bekend. Ruim een maand streden 16 kandidaten om een finaleplaats. Gisteravond tot acht uur wierven enkele kandidaten nog actief stemmen om een finaleplek te bemachtigen, maar toch moesten er tien kandidaten afvallen. De overgebleven kandidaten ­ de finalisten! ­ zijn: Inge Schrama (GTST), Leon Verdonschot (schrijver en presentator), Nicolette Kluijver (Spuiten en Slikken), Victor Coral (DJ), Lenette van Dongen (cabaretier) en Sander de Kramer (schrijver). Voor hun is het nog even spannend, want de teller staat weer op nul. Sommigen maakten een persoonlijke videoboodschap voor de finaleronde. Tot 15 december kan het publiek stemmen op www.wakkerdier.nl/sexyvegetarier De winnaars - één man en één vrouw - worden rond Kerst bekendgemaakt.

Wakker Dier organiseert de verkiezing om te laten zien dat vegetariërs juist geen 'geitenwollensokken' zijn, maar voorlopers op een groeiende groep van mensen die steeds bewuster gaan eten. Eén op de vijf Nederlanders is flexitariër: mensen die 4 dagen in de week geen vlees en vis eten. Toch blijft veel aandacht voor diervriendelijk en vegetarisch eten hard nodig. In Nederland eet men gemiddeld 236 gram vlees of vis per dag. Dat is tweemaal de hoeveelheid die het Voedingscentrum aanbeveelt. Er zijn maar zes landen ter wereld waar meer vlees wordt gegeten per persoon dan in Nederland. Geen enkel land is zo dichtbevolkt als ons eigen land, als je kijkt naar kippen, varkens of kalveren.

Wakker Dier pleit er niet voor dat heel Nederland vegetarisch wordt, maar pleit wel voor een 'flexitarisch' eetpatroon: minder, maar diervriendelijker vlees en vis met een EKO-keurmerk. Als iedereen flexitariër zou worden zou dat miljoenen dieren redden en bovendien in CO2 uitstoot evenveel besparen als alle Nederlandse huishoudens per jaar produceren. Volgens het motto: 'beter inconsequent goed, dan consequent fout' mochten ook enkele deelnemers meedoen die een enkele keer biologisch vlees of vis eten.

De kandidaten waren dit jaar enorm actief. Lonneke en Julika gingen uit de kleren (www.wakkerdier.nl/sexyvegetarier/kandidaten-in-actie.php), Lenette en Julika drukten flyers, Sander en Katarina (www.wakkerdier.nl/schoonheidsbehandeling) ondergingen wel een hele speciale schoonheidsbehandeling, er werd uitgebreid gebruik gemaakt van (fan)hyves, facebook, twitter en websites als ONM, GTST en SpangaS. Elke stem die de kandidaten binnenhaalden, is aandacht voor de dieren en de persoonlijke boodschappen van de kandidaten. Samen waren de finalisten in de voorronde goed voor vijftienduizend stemmen.


- Einde persbericht -