Gemeente De Ronde Venen


Project om verrommeling tegen te gaan valt in prijzen

De Samenwerking Utrecht West (SUW), waaraan gemeente De Ronde Venen deelneemt, is een van de winnaars van het programma Mooi Nederland.

Haar project âCertificatenregeling Utrecht Westâ krijgt subsidie om te helpen Nederland een stukje mooier te maken. Kern van de regeling is dat de sloop van oude schuren en kassen wordt gestimuleerd om het unieke karakter van het Groene Hart beter te kunnen beleven en verrommeling tegen te gaan.

Â

Mooi Nederland is een initiatief van het ministerie van VROM om innoverende projecten ter bevordering van het Nederlandse landschap te ondersteunen. 222 Partijen hebben een aanvraag ingediend. Slechts 26 projecten hebben subsidie ontvangen. De Certificatenregeling Utrecht West onderscheidt zich volgens de beoordelaars van de inzendingen door haar eenvoud en effectiviteit.

Â

Bij de SUW aangesloten gemeenten zullen certificaten uitgeven bij de sloop van schuren en kassen. Particulieren en bedrijven die willen bouwen in deze regio moeten altijd eerst voldoende vierkante meters gesloopt hebben, voordat zij kunnen starten met bouwen. Dit is de âruimte voor ruimteâ-regeling. Met de sloop van oude schuren en kassen kan men binnenkort certificaten sparen. Certificaten kunnen onderling worden uitgewisseld of verkocht waardoor men eerder aan het vereiste aantal gesloopte vierkante meters komt. Sloopcertificaten zijn in de gehele deelnemende regio geldig. Via de Certificatenregeling komen vraag en aanbod uit een groot gebied bij elkaar. Het ontwerp van deze regeling zal de komende tijd verder worden uitgewerkt.

Â

Het meest creatieve en innoverende project van Mooi Nederland wordt genomineerd voor een publieksprijs. Tot 1 januari 2010 is het mogelijk te stemmen via de website www.mooinederlandprijs.nl. Het project met de meeste stemmen ontvangt een extra bijdrage van â¬10.000,-. Daarnaast zal het betreffende project, als het visitekaartje van Mooi Nederland, in het centrum van de belangstelling staan.

Â