Vicaris Generaal Verbakel en Alg. Econoom Bakker hoog onderscheiden

03/12/2009 09:59

Bisdom Rotterdam

Bij gelegenheid van hun koperen jubileum ontvingen Vicaris Generaal Dr. H.A. Verbakel en Algemeen Econoom Mr. J.C.G.M. Bakker op 1 december 2009 ieder een hoge onderscheiding.

Dick Verbakel ontving uit handen van de nuntius, Mgr. F. Bacqué, de benoeming tot ere-kapelaan van de paus. Hij mag zich voortaan Monseigneur noemen.

John Bakker kreeg van de heer J. Franssen, Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de versierselen uitgereikt die horen bij de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dick Verbakel werd in januari 1997 benoemd als vicaris voor bisdom Rotterdam, in juni van datzelfde jaar trad John Bakker in dienst als algemeen econoom. Mgr. Van Luyn: "Zij hebben in de afgelopen jaren blijk gegeven van een spirituele en solidaire inzet, die geenszins sober is gebleken. Of, om met de wapenspreuk van deze bisschop te spreken, zij dragen met alle toewijding en energie hun deel bij in de inspanning voor het Evangelie. Met u wil ik hen bij deze gelegenheid dankzeggen voor alle inzet en steun voor bisschop en bisdom Rotterdam." Het dubbele 12,5-jarig dienstjubileum betekent opgeteld zilver en beiden zijn zij goud waard voor het bisdom Rotterdam. De waardering voor hun werk bleek ook uit de in grote getale aanwezige medewerkers van het bisdombureau, alsook de aanwezigheid van collegae uit andere bisdommen en Burgemeester drs. S. Schelberg van de gemeente van Teylingen. Ook Minister Dr. E.M.H. Hirsch Ballin kwam persoonlijk zijn felicitaties overbrengen voor de beide gedecoreerden.

Dick Verbakel is lid van het Diocesaan Bestuurscollege. Hij is als pastoraal werker en later als priester jarenlang werkzaam geweest in diverse parochies van het bisdom Rotterdam. Als docent pastoraalpsychologie is hij verbonden aan de Priester- en diakenopleiding Bovendonk te Hoeven. Hij bekleedde deze functie ook enkele jaren aan de toenmalige Katholieke Theologische Universiteit te Utrecht (momenteel Faculteit Katholieke Theologie, Universiteit van Tilburg).

John Bakker woont in Voorhout, is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is Algemeen Econoom en lid van het Diocesaan Bestuurcollege en Rechter van de Kerkelijke Rechtbank. Daarnaast bekleedt hij nog talrijke bestuursfuncties binnen het kerkelijk leven en op diverse maatschappelijke terreinen.

De Eucharistieviering vond plaats in HH. Laurentius en Ignatius te Rotterdam. Mgr. Van Luyn was de hoofdcelebrant, Mgr. Bacqué, Vicaris Generaal Verbakel en oud-Vicaris Van Baardewijk waren onder andere de concelebranten.