Tijd voor 'vrouwenaanpak' bij astma

03/12/2009 09:00

Astmafonds

Onderzoek naar behandeling nu vaak gericht op mannen

Tijd voor 'vrouwenaanpak' bij astma

Astma komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. En hun astma verschilt. Maar omdat onderzoek naar behandeling zich meestal richt op mannen, is voor vrouwen met astma de behandeling minder goed op maat. Het Astma Fonds financiert onderzoek om dat te verbeteren.

Nederland telt een half miljoen mensen met astma, 55 procent is vrouw. Maar mannen vormen, bijvoorbeeld door hun hormoonhuishouding, voor veel medicijnonderzoekers een betrouwbaardere onderzoeksgroep dan vrouwen. "Nu blijkt dat de gewone behandeling met bijvoorbeeld ontstekingsremmers bij vrouwen minder effectief is", aldus onderzoekster Barbro Melgert van de Rijks Universiteit Groningen. Zij onderzoekt verschillen in astma tussen man en vrouw. "Er blijkt een verschil in de ziekte te zitten op celniveau. Als het zo diep zit, dan moet je misschien je behandeling daar op aanpassen."

Het Astma Fonds financiert onderzoek om behandeling op maat mogelijk te maken. "Nu dus ook voor vrouwen", vindt directeur Michael Rutgers. "Als we de verschillen kennen, kunnen we de behandeling van vrouwen met astma verbeteren."

Puzzelstukjes

Het verschil tussen man en vrouw bij astma en de mogelijke invloed op de behandeling, zijn enkele van de opmerkelijke onderzoeksresultaten die gepresenteerd worden op het Wetenschappelijk Jaarsymposium van het Astma Fonds. Vandaag, donderdag 3 december, delen toonaangevende Nederlandse onderzoekers hun kennis en resultaten met elkaar in Amersfoort. Op het gebied van chronische longziekten zijn veel wetenschappelijke puzzelstukjes. Om bij te dragen aan het leggen van de puzzel, steekt het Astma Fonds jaarlijks ruim drie miljoen euro in wetenschappelijk onderzoek. In deze tijd van recessie staat dat haaks op de trend dat veel financiers de hand op de knip houden.

Nederlands toptalent

Het Astma Fonds geeft, zoals elk jaar, onderzoeksbeurzen aan jonge Nederlandse onderzoekers op het gebied van chronische longziekten. "Daarmee kunnen jonge getalenteerde Nederlandse wetenschappers onderzoek doen in het buitenland. Onderzoek dat in Nederland nog niet mogelijk is", aldus Rutgers. "Zo stimuleren we dat longonderzoek ook in Nederland van hoog niveau is."

Dit jaar gaan de onderzoeksbeurzen naar Corry-Anke Brandsma uit Groningen die onderzoek doet naar genen en COPD, naar Persijn Honkoop uit Leiden die onderzoek doet naar het tijdig signaleren van astma-aanvallen en Daniel Kotz uit Maastricht, die onderzoek doet naar het voorspellen van COPD. Elk krijgt een beurs van maximaal 15.000 euro.

Astma Fonds

In Nederland zijn ruim een miljoen mensen met een chronische longziekte. Mensen met astma, COPD of een zeldzame chronische longziekte. Het Astma Fonds zet zich voor hen in, want longen zijn van levensbelang. Onder meer door het financieren van wetenschappelijk onderzoek. Daarmee wil het Astma Fonds bereiken dat astma wordt voorkomen bij kinderen. En dat er een nieuwe behandeling komt voor ernstig astma. Het Astma Fonds wil dat er een therapie wordt gevonden waarmee chronische longziekten gestopt kunnen worden. En nog mooier zou zijn dat op den duur beschadigde longen zelfs kunnen herstellen.





http://www.astmafonds.nl