ABVAKABO FNV

Ambtenaren lagere overheden dupe van loonafspraken werkgevers

De lagere overheden hebben een financieel topjaar achter de rug. Toch willen de werkgevers in de cao-onderhandelingen niet verder gaan dan de nullijn voor twee jaar. Volgens ABVAKABO FNV negeren de werkgevers de afspraken voor koopkrachtbehoud uit het Sociaal Akkoord. De cao-onderhandelingen bij de provincies en gemeenten, en sinds gisteren ook bij de waterschappen, zijn daardoor stukgelopen.

"Ondanks de crisis is 2009 financieel een topjaar geweest voor de gemeenten", zegt Ruud Kuin die de onderhandelingen bij de gemeenten voert namens ABVAKABO FNV. "Toch weigeren de werkgevers de afspraken uit het Sociaal Akkoord van maart na te komen. Daarin is afgesproken dat koopkrachtbehoud en werkzekerheid de belangrijkste wapens zijn voor het bestrijden van de crisis. Maar de werkgevers houden in de cao-onderhandelingen vast aan de nullijn."

De werkgevers bij de gemeenten boden voor een cao met een looptijd van anderhalf jaar geen structurele loonsverhoging. Bij de waterschappen en provincies wilden de werkgevers zelfs voor twee jaar vasthouden aan de nullijn. Volgens de onderhandelaars van ABVAKABO FNV kan dit geen toeval zijn en is er sprake van loonafspraken" tussen de werkgevers van de lagere overheden.

De werkgevers denken daar anders over. Onderhandelaar Hans Schirmbeck van de gemeenten zegt: "Wij kiezen als werkgevers voor de lange termijn: behoud van werkgelegenheid."

"En dat is niet de afspraak", concludeert Bert de Haas, cao-onderhandelaar van ABVAKABO FNV bij de Waterschappen. "Het Sociaal Akkoord spreekt over werkzekerheid én koopkrachtbehoud. De werkgevers lappen die afspraken aan hun laars als ze alleen werkzekerheid willen bieden. Maar wij gaan nooit tekenen voor twee jaar nul."

In verschillende gemeenten worden momenteel bijeenkomsten georganiseerd waarin de bonden uitleg geven over het eindbod van de werkgevers en de eis van de bonden. De Vereniging Nederlandse Gemeenten weigert tijdens deze bijeenkomsten in discussie met de bonden te gaan. Op 16 december krijgen de gemeenteambtenaren vervolgens de gelegenheid om hun mening uit te spreken in een referendum. Kuin: "Bij een hoge opkomst met grote steun vóór de standpunten van de vakbonden, moet dat een niet te negeren signaal zijn voor de werkgevers."

Bij de waterschappen en provincies vinden op dit moment achterbanraadplegingen plaats. De verwachting is dat de drie lagere overheden half januari bijeenkomsten organiseren waarin de vervolgstappen worden besproken.