"BuurtEnergie: we moeten er nog aan wennen"

03/12/2009 10:41

Essent N.V.

"BuurtEnergie: we moeten er nog aan wennen"

'BuurtEnergie' is nog geen begrip onder de Nederlandse bevolking. Het lijkt erop dat als de energie al uit de buurt komt, veel mensen dat niet eens opmerken. Misschien wel logisch, want voor de consument is stroom vaak gewoon stroom... Veel mensen willen wel aanhaken op duurzame initiatieven, zijn zeker geïnteresseerd, maar alleen op voorwaarde dat het niet duurder is en het initiatief bij bedrijven en overheden ligt.

Energiebedrijf Essent is enige tijd geleden gestart met een zogenoemde dialoogcampagne over lokale energieoplossingen onder de noemer 'buurtenergie'. Via een speciaal voor dit doel geopende website kon iedereen zijn of haar mening geven over energievoorzieningen die zich dichtbij de woning bevinden. De stellingen in de campagne leverden een aantal interessante reacties op.

Met de eerste twee stellingen "Energie uit de buurt is beter" en "Mijn buurt moet warmte van bedrijven benutten" zijn de meeste mensen het eens. De derde stelling "In 2020 komt alle energie uit de buurt" leverde minder reacties op en relatief vaak was men het niet eens met dat toekomstbeeld. Interessant is wel dat bij dit onderwerp meerdere mensen over een eigen lokale energie-uitvinding vertelden.

Daarnaast geldt dat onderwerpen met betrekking tot het milieu, zoals duurzame energie, door Nederlanders als relevant worden gezien. Mensen zijn geïnteresseerd in dit onderwerp en goed op de hoogte. Maar liefst 96% van de respondenten heeft gehoord van duurzame energie.

Wat opvalt is dat ondanks dat het een actueel onderwerp is, de meeste mensen menen dat we toch pas op de langere termijn gebruik zullen maken van lokale energieoplossingen. Slechts 23% denkt dat de kans groot is op de kortere termijn tegen 44% op de langere termijn. 64% acht de kans op korte termijn zelfs klein tot zeer klein tegen 46% op de lange termijn.

Conclusie

Veel mensen zijn geïnteresseerd om deel te nemen aan initiatieven. 59% ziet - vooral financiële - redenen om niet mee te doen. De voorzichtige conclusie die we uit dit onderzoek kunnen trekken is dat de mensen meer kennis over het onderwerp nodig hebben. Daarnaast is duidelijk dat de initiatieven van bedrijven en overheden moeten komen.

Met deze campagne wil Essent meer bekendheid geven aan de mogelijkheden die er nu al zijn om lokaal energie op te wekken. Samen met gemeenten, bedrijven en woningcorporaties is Essent al langer actief in lokale energieoplossingen. Zo worden al verschillende wijken in Nederland verwarmd met biogas uit koeienmest van nabij gelegen boerderijen. Maar ook met de restwarmte van grote bedrijven of fabrieken kan gemakkelijk een woonwijk in de buurt worden verwarmd.

Iedereen die meer wil weten over de mogelijkheden van lokale energieoplossingen praten, ga naar:

www.essent.nl/buurtenergie





http://www.essent.nl/buurtenergie


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,