Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Geen uitbreiding verbrandingscapaciteit afval tot 2020

02-12-2009

De capaciteit voor afvalverbranding wordt tot 1 januari 2020 niet uitgebreid. En een aantal afvalverbranders mag gemakkelijker afval uit het buitenland halen om dat te verbranden. Dat zijn minister Cramer en de afvalverbrandende bedrijven overeengekomen.

De afspraken zijn gemaakt omdat Nederland voldoende capaciteit heeft om afval te verbranden. Het afvalaabod is onder meer door de financiële crisis gedaald.

R1-status

Cramer zal verder de R1-status versneld toekennen aan een aantal verbrandingsinstallaties. Met een R1-status wordt het voor een afvalverbrander gemakkelijker om afval in te voeren. Die installaties moeten dan wel aan de norm daarvoor voldoen. De minister loopt daarmee vooruit op een Europese richtlijn die die eind 2010 in werking moet treden. Die richtlijn gaat voor alle Europese lidstaten gelden.

De bestaande verbrandingsinstallaties die voldoen aan de norm van een R1-status zijn:

* het Afval Energie Bedrijf (AEB) in Amsterdam;
* ARN in Weurt;

* AVR Rozenburg;

* AZN in Moerdijk;

* een deel van de installatie van Twence in Hengelo (Ov).

Naast deze installaties voldoen ook nog enkele in aanbouw en in revisie zijnde installaties aan de norm.

Goedkeuring

De toewijzing van de R1-status moet nog wel via een inspraakprocedure in het landelijk afvalbeheerplan worden opgenomen. Brussel moet deze wijziging van het afvalbeheerplan ook nog goedgekeuren.