Commissariaat voor de Media

03 december 2009

Mediamonitor: persbureaus domineren nieuwsvoorziening

Actuele nieuwsberichten buitelen op internet, televisie en radio elke dag snel over elkaar heen. Hoe verloopt die nieuwsstroom op een willekeurige dag? De Mediamonitor van het Commissariaat voor de Media laat in zijn nieuwe rapport zien hoeveel nieuwsberichten er op 18 juni 2009 gedurende een etmaal verschijnen, waar dat gebeurt, welke bron wordt vermeld en hoe vaak het nieuws wordt ververst. De papieren dagbladen blijven daarbij buiten beschouwing omdat die slechts één keer op een dag verschijnen.

De 21 nieuwstitels op internet, radio, televisie en teletekst die in het onderzoek werden betrokken, brengen op 18 juni in totaal 1802 nieuwsberichten. Dit betekent dat elke nieuwstitel op die dag gemiddeld 86 nieuwe berichten publiceert. Alle berichten samen behandelen 514 unieke gebeurtenissen. De helft hiervan wordt alleen door één nieuwsbericht besproken; meestal gaat het daarbij om human interest berichten op internet. Ongeveer tien procent van de gebeurtenissen wordt door zeven of meer berichten gemeld. Belangrijke berichten worden door de helft van de nieuwstitels binnen een uur na het verschijnen van het eerste bericht overgenomen. Het medium waar berichten het minst worden herhaald is de radio: de bulletins bevatten bijna altijd slechts enkele maar wel telkens nieuwe onderwerpen.

De persbureaus spelen vooral op internet een dominante rol. Metronieuws.nl bestaat bijna volledig uit nieuws van ANP. De berichten van nu.nl noemen in meer dan tweederde van de gevallen ANP als bron en ook ad.nl scoort hoog met ruim 60 procent. Meer dan 90 procent van de berichten op nieuws.nl vermeldt persbureau Novum. In totaal wordt bij bijna de helft van de berichten een van de persbureaus als bron aangegeven. De websites van depers.nl, nos.nl en telegraaf.nl geven hun bron vaak niet aan. Als zulke sites buiten beschouwing worden gelaten, stijgt het aandeel berichten van persbureaus naar bijna driekwart.

Naast het onderzoek naar actueel nieuws op een willekeurige dag, presenteert het rapport van de Mediamonitor een onderzoek naar brongebruik in het nieuws, dat is uitgevoerd door de Nederlandse Nieuwsmonitor van 'Het Persinstituut'. Dit onderzoek analyseert in hoeverre nieuws en achtergrondinformatie in landelijke dagbladen is gebaseerd op berichten van het ANP. Van bijna 60.000 artikelen uit 2006-2008 is nagegaan of en in welke mate ze sporen van ANP-berichten bevatten.

Uit de analyse blijkt dat ruim 17.000 van de bijna 60.000 onderzochte artikelen (deels) gebaseerd zijn op een bericht van het ANP. Daarbij gaat het vooral om artikelen over sport, economie en buitenland. Te denken geeft het feit dat in 2008 bijna 36 procent van de artikelen met nieuws en achtergrondinformatie over binnenlandse politiek (deels) is gebaseerd op een ANP-bericht; in 2006 was dat 31 procent. In bijna alle kranten stijgt tussen 2006 en 2008 het percentage artikelen dat (deels) gebaseerd is op een ANP-bericht.

Het louter overschrijven en/of enigszins uitbreiden van berichten van het ANP komt bij de gratis dagbladen Spits en Metro duidelijk vaker voor dan bij de overige kranten. Persberichten bewerken en informatie toevoegen komt bij Spits (17 procent) en Metro (21 procent) juist weinig voor; NRC Handelsblad gaat hier aan kop met 83 procent. Over de hele linie zijn dagbladen niet altijd zorgvuldig met het vermelden van bronnen.

De gepresenteerde onderzoeken tonen aan dat persbureaus onmisbare gatekeepers zijn en veel invloed hebben op de thema's die in de maatschappelijke nieuwsvoorziening aan de orde komen. Dit niet alleen op internet, maar ook bij dagbladen.

Download hier de Mediamonitor 2009

Zie het origineel