Provincie Flevoland

Begrip voor vertrek proefboerderijen

De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad hebben begrip voor de keuze van Wageningen University & Research centre (WUR) om de melkveeproefboerderij Waiboerhoeve en pluimveeproefboerderij Het Spelderholt in principe te sluiten als sectorale proefboerderijen. De positie van de proefbedrijven is de afgelopen jaren veranderd en het onderzoeksgebied van de WUR is voor Flevoland verschoven naar andere aandachtsgebieden. De ambitie van de WUR, de provincie en de gemeente Lelystad is om Flevoland uit te laten groeien tot kennisregio op het gebied van veterinair onderzoek, moderne voedselproductie, duurzame energie en groene grondstoffen.

Martin Scholten, algemeen directeur Animal Sciences Group van WUR: "Deze strategische beslissing door de Raad van Bestuur van de WUR doet echter niets af aan het convenant dat de WUR met de provincie en de gemeente heeft ondertekend. De ambitie van de WUR (Lelystad) blijft om te groeien als onderzoeksfaciliteit voor o.a. de farmaceutische industrie, als proefgebied voor de ontwikkeling van Agroproductie 21ste eeuw, en als Acrres-campus. Tevens zijn wij van plan om nieuwbouw te plegen, waarmee het belang van Lelystad als een van de grootste vestigingsplaatsen van de WUR nog eens wordt bekrachtigd".

Andries Greiner, gedeputeerde Economische Zaken: "Natuurlijk is het jammer dat de proefboerderijen uit Flevoland verdwijnen, maar ik begrijp heel goed dat de WUR keuzes moet maken. Tegelijkertijd wil de WUR zwaar investeren in Flevoland. Dit sluit goed aan bij de ambitie dat Flevoland zich nadrukkelijk als Kennisregio wil presenteren. Het mes snijdt aan twee kanten. Juist in onze provincie vindt kennisontwikkeling over agrarische productie plaats. Dat is goed voor de agrarische sector en het is ook goed voor de internationale positionering van onze provincie".

Agroproductie 21e eeuw

Agroproductie 21e eeuw is een WUR breed thema dat draait om de ecologische en maatschappelijke benadering van voedselproductie. Hoe kunnen we voldoen aan de toenemende wereldwijde vraag naar voedsel zonder dat de druk op het milieu hierdoor toeneemt? Mondiaal gezien is Flevoland een voorbeeldregio voor moderne voedselproductie. De provincie Flevoland en de WUR willen daarom samen investeren in regionale kennisontwikkeling van een moderne landbouweconomie waarbij het Flevolandse bedrijfsleven kan aanhaken. Op dinsdag 15 december 2009 organiseren de WUR en de provincie Flevoland een bijeenkomst waar zij ingaan op bovengenoemd vraagstuk en de kansen voor Flevoland.