Ministerie van Defensie

Marine

Evertsen onderschept piraten

3 december 2009, 6.04 uur

De bemanning van Hr. Ms. Evertsen heeft woensdagavond 13 piraten aangehouden nadat zij een koopvaardijschip probeerden te kapen. De aanhouding vond plaats op 150 mijl ten zuiden van Salalah (Oman). De piraten probeerden vanuit snelle skiffs aan boord te komen van het onder de vlag van Antigua en Barbuda varende koopvaardijschip 'BBC Togo'.

Tijdens deze aanval werden enkele schoten op het koopvaardijschip afgevuurd en probeerden de piraten aan boord te komen. Dit mislukte, omdat de 'BBC Togo' zelfbeschermingsmaatregelen, zoals door de EU geadviseerd in de `Best Management Practices', had uitgevoerd. De piraten braken de aanval af en trokken terug naar een in de buurt liggende dhow (Arabische vissersboot).

Wapens en munitie

In de loop van de avond trof Hr. Ms. Evertsen een dhow aan, met daarachter de 2 skiffs. Nadat deze ongezien werden genaderd, stelde het boardingteam de dhow veilig. Daarbij werd al snel vastgesteld dat een aantal van de bemanningsleden bij de aanval betrokken was geweest. Aan boord werd vervolgens een grote hoeveelheid wapens aangetroffen, waaronder AK-47's, rocket-propelled grenades (RPG's), munitie, enterhaken en ladders. Naast de 13 piraten waren 2 Tanzaniaanse vissermannen aan boord. Zij verklaarden enkele maanden geleden door de piraten te zijn gegijzeld. Hun schip heeft al die tijd gediend als moederschip voor de piraterij-activiteiten.

Vervolging

Het Luchtverdedigings en Commando Fregat (LCF) Hr. Ms. Evertsen in de Golf van Aden. Foto: ministerie van Defensie

De 13 piraten zijn na overleg tussen de commandant van het schip en de officier van justitie van het Landelijk Parket te Rotterdam aangehouden. Zij bevinden zich momenteel aan boord van Hr. Ms. Evertsen. De Europese Unie heeft afspraken met onder andere Kenia en de Seychellen voor het overnemen van aangehouden piraten. Er wordt onderzocht in welk land er verder vervolgd wordt. De twee Tanzaniaanse vissermannen hervatten hun eigen weg.

Taken

Hr. Ms. Evertsen is van augustus tot en met december het vlaggenschip van EU NAVFOR. Deze maritieme taakgroep bestaat in december een jaar en wordt gevormd uit schepen en vliegtuigen van EU-lidstaten met als hoofdtaak het beschermen van schepen met voedselhulp van het World Food Program (WFP) voor Somalië. Andere taken zijn het beschermen van kwetsbare schepen en het tegengaan van piraterij in de wateren rond Somalië.