Senternovem

03-12-2009 | `Stad en MKB' stimuleert energiebesparing door ondernemers

Tijdens het congres Duurzame Overheden en Duurzaam Inkopen op 19 november is het programma `Stad en MKB Ondernemen in Energie' van start gegaan. Dit nieuwe programma van het Ministerie van VROM is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf dat niet deelneemt aan sectorafspraken. Het programma moet gemeenten ondersteunen in hun beleid om het MKB aan te zetten tot energiebesparende maatregelen.

In 2007 stelde het kabinet in haar rijksprogramma `Schoon en Zuinig' doelen die zijn vertaald in meerjarige afspraken met het bedrijfsleven. Het MKB valt hier echter buiten, terwijl het bedrijvenbestand binnen gemeenten wel voor het grootste deel uit midden- en kleinbedrijf bestaat. Een energiebewust MKB kan dus zorgen voor een forse energiebesparing. Dat betekent wel een actieve rol voor de gemeenten en het MKB zelf.

MKB in actie

Stimulerend programma of niet, het is vooral het MKB dat in actie moet komen: SenterNovem en de gemeenten hebben een sturende en coördinerende rol. Zo zoekt het Energiecentrum MKB van SenterNovem de samenwerking met lokale bedrijfsvertegenwoordigers. Verder werkt SenterNovem aan een `ontzorgingspakket' voor MKB-ondernemers en een uitwisselingsprogramma van lopende initiatieven.

Instrumenten

De taak van de gemeente binnen Stad en MKB is het houden van toezicht op het treffen van wettelijk verplichte, eenvoudige energiebesparende maatregelen die binnen 5 jaar worden terugverdiend. SenterNovem ontwikkelt hiervoor op dit moment een aantal instrumenten voor gemeenten, zoals een uniforme strategie, aanpak en stappenplan.

Geheel 2010

Stad en MKB loopt door in geheel 2010 en waarschijnlijk ook in 2011. Alle gemeenten en Milieudiensten zijn hierover in oktober geïnformeerd en verzocht om in hun planning voor 2010 hiermee rekening te houden. Een van de doelen is dat in 2012 minstens driekwart van gemeenten en MKB actief bezig is met energiebesparing. Jaarlijkse evaluaties moeten zicht geven op de vorderingen.