Gemeente Bodegraven

(03-12-2009)

Verlichte boerderijenroute Oude Rijn trekt 4.500 bezoekers

Naar schatting zo'n 4.500 mensen hebben de afgelopen drie weken de ruim 20 km lange verlichte boerderijenroute Oude Rijn gereden. De organisatie baseert dit aantal op basis van bijgehouden tellingen en verkochte routeboekjes. In het vijfde jaar van de Zuid-Hollandse verlichte boerderijenroutes blijken bezoekers nog steeds aangenaam verrast over de geboden mix van boerenbedrijvigheid, cultuurhistorie, proeverijen en creativiteit.
De route ging langs ruim 105 aangelichte locaties. Dat waren overwegend de schitterende boerderijen in Bodegraven, Nieuwerbrug en Woerden, maar ook langs enkele bijzondere objecten: een antieke houten kraan, het Fort Wierickerschans, de Brugkerk, de Zingende Zaag en de Weijpoortse molen.

Winnaars

In de route kwamen twee prijsvragen voor: `Hoe oud is de koe in het strohok op melkveebedrijf Verwoerd in Bodegraven?' én `Hoe zwaar weegt de kaastoren bij kaasboerderij Janmaat in Woerden?' De winnaars zijn Arie van Eijk en Coby Ruting, beiden uit Zwammerdam en Jan Plasmeyer uit Koudekerk aan de Rijn. Tijdens de afsluitende bijeenkomst op 12 december ontvangen zij een mand met streekproducten. Negentig mensen noteerden de leeftijd van koe Cora, die op 26 juni 1998 was geboren. De kaastoren had een gewicht van 32,1 kg. Twee van de 68 inzenders waren daar het dichtst bij.

Boerenbedrijf favoriet

De negen agrarische bedrijven trokken veel bezoekers naar hun veestapel. VOF Dairy Farm van de familie Verhoef trok verreweg de meeste bezoekers. Het Kaasmuseum uit Bodegraven had daar een tijdelijke dependance ingericht. Andere druk bezochte locaties waren boerderij Knodsenburg, meubel- en timmerwerkplaats Mulckhuyse, de Brugkerk, rundveebedrijf Verwoerd, de beeldenboerderij De Rhijntogt en de boerderij aan de Korte Waarder 19, waar de komende twee dinsdagen nog lezingen worden gegeven.

Blik terug en vooruit

Voor een terugblik op de verlichte boerderijenroute Oude Rijn kunt u kijken op de www.verlichteboerderijen.nl. Op deze website vindt u ook alle informatie over de geplande route in januari/februari 2010. Die gaat dan door een deel van de Krimpenerwaard. Dan gaan de boerderijlinten van Stolwijk, Berkenwoude, Bergambacht en Vlist in de schijnwerpers. De verlichte boerderijenroute Oude Rijn maakte deel uit van een groter project dat 'Vervolg Jaar van de Boerderij' heet.

Lees het volledige persbericht in de bijlage.
Te downloaden:

* 20091130 Verlichte boerderijenroute Oude Rijn trekt 4.500 bezoekers.pdf (18,54 KB)

Geen uw mening

ik grijp in bij agressie campagne