Ministerie van Defensie

Vrouwelijke militair belangrijk in conflictgebieden

3 december 2009, 11.11 uur

Minister Eimert van Middelkoop sprak vandaag op de conferentie Women in War Zones. In het Haagse Vredespaleis belichtte hij de cruciale rol van vrouwelijke militairen in conflictsituaties.

"Hoe fouilleer je vrouwen in Afghanistan op explosieven als er geen vrouwelijke militairen zijn? Hoe verkrijg je inlichtingen van de vrouwen in het dorp zonder vrouwelijke tolken? En hoe bestrijd je oorlogsmisdaden, zoals het systematisch verkrachten, als je de signalen niet herkent? Vragen die de bewindsman stelde tijdens de drukbezochte internationale vergadering. Om dat soort problemen het hoofd te bieden, werkt de krijgsmacht hard aan een toename van het aantal vrouwelijke militairen.

De Nederlandse krijgsmacht leidt jaarlijks 2 vrouwen op tot generaal. Ook zendt Defensie gemengde teams op missie en worden alle militairen getraind in het zogenoemde gender-bewustzijn, zo zei Van Middelkoop. Onlangs heeft Defensie voor het eerst een zogenoemde genderadviseur uitgezonden die op het ISAF-hoofdkwartier de NAVO-troepen in Afghanistan traint.

De conferentie had tot doel te bepalen hoe de invloed van vrouwen in conflictsituaties kan worden vergroot. De dag werd georganiseerd door de Zweedse ambassade in Nederland, de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, het Women Peacemakers Program en het Swedish Institute. Andere sprekers waren onder meer minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking en Leymah Gbowee, directeur van Women Peace and Security Network Afrika.