Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 03 december 2009

Europese aanbestedingen: BNA naar nieuwe fase in lobby

De afgelopen vijf jaar heeft de BNA op verzoek van vele Nederlandse architectenbureaus op meerdere fronten actie gevoerd voor de aanpassing van de Europese aanbestedingspraktijken. Met de komst van de digitale Aanbestedingsleidraad Kompas Light en de Regiegroep Europees Aanbestedingen is voor de BNA een andere fase aangebroken.

Europees aanbesteden is bedoeld om de markt transparant en open te maken. In de praktijk blijkt de strenge toepassing van de regels echter het omgekeerde te bereiken. Met name de torenhoge omzet- en referentie-eisen blokkeren de toegang van veel bureaus tot de aanbestedingen. Vijf jaar geleden is de BNA een actieprogramma gestart om hier wat aan te doen.

* De BNA heeft voor opdrachtgevers een Werkmap Europees Aanbesteden samengesteld;

* in totaal zijn er 450 werkmappen verspreid en is de map digitaal vele malen meer gedownload;

* de BNA heeft vele overheidsopdrachtgevers persoonlijk benaderd, en verder de werkmap in cursussen en op congressen onder de aandacht gebracht;

* na de verwerping van de nieuwe Aanbestedingswet door de Eerste Kamer (2008) zocht de BNA nadrukkelijk de publiciteit - deze `noodkreet' werd breed opgepakt in de media en leidde tot Kamervragen;

* de BNA bepleitte een Opdrachtgeverssteunpunt - gesprekken hierover zijn gaande;

* De BNA richtte een eigen Meldpunt Architectenselecties op (in een half jaar 113 klachten over 59 aanbestedingen).

Fase 2
Inmiddels is de problematiek rond Europees aanbesteden breed onderkend, en hebben ook andere partijen actie ondernomen. De werkmap is opgepakt door Architectuur Lokaal, dat in samenwerking met onder meer de BNA een digitale leidraad voor opdrachtgevers heeft gemaakt. Ook is er onder aanvoering van de Rijksbouwmeester inmiddels de Regiegroep Europees Aanbestedingen opgericht (waaraan BNA, het Ministerie van EZ, de Neprom, PIANo en VNG deelnemen).

De BNA gaat zich nu vooral richten op de lobby voor de aanpassing van de Aanbestedingswet, en voor het Opdrachtgeverssteunpunt. Het BNA Meldpunt houdt daarin een belangrijke rol, omdat via het Meldpunt de peiling over de concrete aanbestedingen worden gedocumenteerd.