Gemeente Breda

Breda creëert kansen voor meer en beter ondernemerschap

Breda wil het vestigings- en ondernemersklimaat voor kleine bedrijven in Breda verbeteren.

De laatste jaren neemt het aantal kleine bedrijven en zelfstandigen zonder personeel toe. Nieuw beleid is nodig omdat kleine bedrijven andere huisvestingswensen hebben en vaak minder makkelijk toegang hebben tot kennis en netwerken. Dit staat in de Visie Kleinschalige Bedrijvigheid die het college van burgemeester en wethouders aan de raad voorlegt. Kleinschalige bedrijvigheid past vaak prima in woonwijken en de wijkeconomie levert daarmee een grote bijdrage aan de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van de wijken. Tot slot is duidelijk dat kleinschalige bedrijven voor veel werkgelegenheid zorgen. In Breda is dat zelfs bijna een kwart van alle banen in de stad. De visie is een uitwerking van de Economische Impulsnota.

Â

In de visie zet het college vier beleidsdoelen uiteen die gekoppeld zijn aan de vier themaâs uit de Economische Impulsnota 2006-2010. Ten eerste wil het college aantrekkelijke vestigingslocaties creëren en beschikbaar maken voor kleine bedrijven. Voorbeeld hiervan is het project âStarters vast goedâ dat in ontwikkeling is. Hierbij wordt vastgoed dat leegstaat door de crisis gekoppeld aan starters die op zoek zijn naar kleine, betaalbare en tijdelijke huisvesting. Ook is de gemeente samen met Avans/Con-nex bezig met de realisatie van een bedrijfsverzamelpand met een sterke link naar het onderwijs en wordt er gekeken naar de transformatie van leegstaande winkelstrips.

Â

Als tweede wil het college het kennisniveau van ondernemers helpen verbeteren. Dat kan door wijkgericht scholing aan te bieden voor ondernemers en netwerkvorming tussen het kleinbedrijf en het onderwijs in de wijk te stimuleren. Voor starters is er een projectidee om potentiële ondernemers in de wijken op te sporen via wijkcontactpersonen. Ze kunnen dan coaching krijgen en worden in contact gebracht met een ondernemersnetwerk.

Â

Daarnaast gaat het college de dienstverlening verbeteren door één lokaal loket in te stellen samen met de Kamer van Koophandel en het UWV Werkbedrijf. Zo kan de gemeente tijdig, correct en servicegericht optreden in de richting van kleine bedrijven. Daarbij is een eigen wijkcontactpersoon wenselijk.

Â

Tot slot wil de gemeente nieuwe bedrijvigheid stimuleren door starters te ondersteunen met huisvesting, financiering, ondernemerschap en netwerkvorming. Promotie en bemiddeling bij overname is hierbij ook een aandachtspunt. Ook wil het college het microfinancieringsloket voortzetten dat in 2009 door het Ministerie van Economische Zaken is opgezet. Het ministerie blijft de kredieten verstrekken maar de loketten moeten lokaal gefinancierd worden.

Â

In de visie worden nog meer instrumenten genoemd om deze doelen te verwezenlijken en is een lijst met projecten toegevoegd die verder uitgewerkt worden.

De Visie Kleinschalige Bedrijvigheid wordt begin 2010 besproken door de commissie Onderwijs& Economie.

Â

Breda, 3 december 2009

Te downloaden:

* Kleinschalige Bedrijvigheid.pdf