Stichting Natuur en Milieu

Milieubeweging nodigt leasesector uit met Cleaner Car Contracts

3 december 2009 - Nu de klimaattop van Kopenhagen snel nadert, zijn praktische oplossingen om de CO2 -uitstoot terug te dringen van cruciaal belang. Vandaag presenteren vijf Europese milieuorganisaties Cleaner Car Contracts, een initiatief van Stichting Natuur en Milieu om de grootste leasebedrijven en wagenparkbeheerders van Europa te mobiliseren om de introductie van zuinige auto's te versnellen.

Het doel van Cleaner Car Contracts is simpel: leasebedrijven en fleetowners mobiliseren om via hen de Europese vraag naar veel zuiniger autos zichtbaar te maken. Daarmee worden autofabrikanten uitgedaagd om deze autos daadwerkelijk te gaan leveren.

Dertig procent van de Europese vraag naar nieuwe auto's wordt bepaald door de leasesector. Het inzetten van dit enorme marktaandeel voor een hogere ambitie dan Europese wetgeving voorschrijft, zorgt voor versnelling van de zo broodnodige verduurzaming van automobiliteit.

De Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA) is blij met de positieve en constructieve insteek van Cleaner Car Contracts. De autoleasemaatschappijen bevinden zich in een uitstekende positie om duurzame mobiliteit aan te bieden, waar zowel de economie als het milieu van profiteren. Wij steunen dan ook het streven om autoproducenten en het Europees beleid te bewegen tot een snellere introductie van zuinige autos, aldus Renate Hemerik, directeur van VNA.

Leaseurope, de in Brussel gevestigde organisatie voor Europese belangen van de leasesector, ondersteunt initiatieven voor actief milieuvriendelijk wagenparkbeheer. Vincent Rupied, voorzitter van Leaseurope's Automotive afdeling: "De lease-industrie kan economische belangen en het milieubelang prima met elkaar verenigen in haar business modellen. Daartoe biedt een initiatief als Cleaner Car Contracts nieuwe potentiële partners."

Mirjam de Rijk, directeur van Stichting Natuur en Milieu: Natuur en Milieu gaat zorgen voor een flinke impuls voor zuinige autos in Europa. Met Cleaner Car Contracts hebben de Europese milieubeweging en de Europese leasesector elkaar gevonden in een gezamenlijk belang. Dit is innovatie op zijn best.

De eerste deelnemer aan Cleaner Car Contracts is een deelautobedrijf uit Kopenhagen. Andere bedrijven staan in de rij om zich aan te melden, waaronder: Sixt leasing en verhuur, ook uit Denemarken, en Athlon Car Lease International, dat 220.000 autos beheert in negen landen van Europa. "De focus van Cleaner Car Contracts ligt op praktische oplossingen voor het klimaat, en Athlon Car Lease omarmt die visie door zich enthousiast aan te sluiten bij het project," zegt Hans Blink, president van Athlon Car Lease International.

Natuur en Milieu nodigt leasebedrijven en fleetowners uit om zich aan te melden bij het programma Cleaner Car Contracts. Met deelname onderschrijft u een ambitieuze CO2 -doelstelling voor uw wagenpark. Bovendien profileert u zich als groene, duurzame voorloper binnen de automotive sector. Dit wordt beloond met bronzen, zilveren en gouden fleet awards, afhankelijk van de ambitie die gekozen wordt.

Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op www.cleanercarcontracts.eu.

De deelnemende milieuorganisaties zijn:

- Stichting Natuur en Milieu (www.natuurenmilieu.nl)
- Formand for Det Økologiske Råd (Danish Ecological Council, www.ecocouncil.dk)

- Verkehrsclub Deutschland (VCD, www.vcd.org)
- France Nature et Environnement (FNE, www.fne.asso.fr)
- Terra! Onlus uit Italië (www.terraonlus.it)

Publicatiedatum: 03-12-2009