Gemeente Diemen


Overeenkomst sanering Muidertrekvaart en het Verbindingskanaal

De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeente hebben een bijzondere overeenkomst getekend.

De provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en de gemeente Diemen tekenden op woensdag 2 december een bestuursovereenkomst voor de sanering van de waterbodem van de Muidertrekvaart Oost en het Verbindingskanaal te Diemen. In deze overeenkomst stemmen Provincie en Rijkswaterstaat ermee in, dat gemeente Diemen namens hen de sanering uitvoert. Dat is bijzonder, omdat hierdoor een lagere overheid taken op zich neemt van twee hogere overheden.
De sanering
De beide waterwegen zijn eigendom van de Provincie en Rijkswaterstaat. Provincie en Rijkswaterstaat hebben een vergunning om te gaan saneren, maar konden dat vóór aanvang van het nieuwe broedseizoen (15 maart 2010) niet inplannen. De gemeente wil de sanering zo snel mogelijk starten en afronden omdat zij in de nabije omgeving bezig is met de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk, Plantage de Sniep. De Provincie draagt zestig en Rijkswaterstaat veertig procent van de saneringkosten. De werkzaamheden starten in de week van 14 december 2009 en bestaan voornamelijk uit het baggeren van ruim twaalf duizend kubieke meter verontreinigd slib van de waterbodem. Het slib wordt over water afgevoerd naar een erkende verwerker. Na afronding van de sanering worden de Muidertrekvaart Oost en het Verbindingskanaal in eigendom overgedragen aan de gemeente Diemen.

onderteken bestuursovereenkomst sanering
Op de foto v.l.n.r . drs. A.P. Delpeut (Hoofd-Ingenieur Directeur Rijkswaterstaat Noord-Holland) wethouder L.W.M Worm (wethouder gemeente Diemen), drs. C.P. de Vries
(directeur beheer en uitvoering provincie Noord-Holland).
---