FNV

3-12-2009

Raad van State mist doorrekening AOW-plan

De Raad van State mist een cijfermatige onderbouwing van de noodzaak van verhoging van de AOW-leeftijd. Dat schrijft de raad in zijn advies aan de regering over het wetsvoorstel om de AOW-leeftijd te verhogen naar 67 jaar.

Hoewel het adviesorgaan de loftrompet steekt over het principe van de leeftijdsverhoging (zonder daarbij in te gaan op de vele argumenten daartegen), kraakt de raad enkele harde noten over het wetsvoorstel. Zo adviseert de raad "het voorstel te voorzien van een cijfermatige onderbouwing van de noodzaak van verhoging van de AOW-leeftijd."

Zware beroepen De Raad van State is ook niet gecharmeerd van de uitzondering voor `zware beroepen', waarvoor binnenkort een apart wetsontwerp wordt gemaakt. De raad merkt op dat 'het zware beroep' een bestaand probleem is. "Ook de huidige leeftijdsgrens van 65 jaar is immers voor beoefenaren van een zwaar beroep doorgaans al een probleem." De raad adviseert overigens niet de AOW-leeftijd dan maar te verlagen.

Ook wijst de raad op de lastige uitvoerbaarheid van een regeling voor `zware beroepen'. "Tot slot vraagt de raad aandacht voor de afbakening van `zware beroepen', voor het accent dat ligt op werknemers (zonder rekening te houden met de flexibilisering van arbeidsverhoudingen), en voor de vraag of met de voorgenomen maatregelen niet een onevenredige last op (bepaalde) werkgevers zal worden gelegd."

De FNV heeft er steeds op gewezen dat veel werkgevers helemaal niet in staat zullen zijn om werknemers met zwaar werk na dertig jaar lichter werk aan te bieden, en dat een verplichting daartoe zal leiden tot een beroep op uitzendbureaus.

`Alleen lichamelijk zwaar werk' Intussen denkt de regering zich makkelijk te kunnen ontdoen van het definiëringsprobleem van `zware beroepen'. PvdA-staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken zei woensdag dat alleen wie lichamelijk zwaar werk doet na dertig arbeidsjaren verplicht moet worden omgeschoold , of een lichtere functie krijgen van zijn werkgever.

Personeel met een zware psychische belasting, zoals agenten, leerkrachten of verpleegkundigen, zou dus buiten de regeling vallen. "Wie overspannen is, kan genezen. Dat is vaak een kwestie van voldoende rust en aandacht voor de omstandigheden thuis en op het werk", rechtvaardigt Klijnsma haar plan. CDA-minister Donner van Sociale Zaken doet er nog een schepje bovenop, en noemt werken na een burn-out "vaak juist een wezenlijk deel van het herstel".

TNO-onderzoekers: niet alleen fysiek zwaar werk De bewindslieden gaan daarmee voorbij aan recente wetenschappelijke inzichten. Onlangs schreven drie onderzoekers van TNO in het tijdschrift Economisch Statistische Berichten dat niet alleen fysiek zwaar werk, maar ook werk met een zware geestelijke belasting moet worden meegewogen in de discussie over de AOW-leeftijd. Volgens hen komt psychisch zwaar werk vooral voor in de zorg, het onderwijs en bij de politie en de brandweer. Ze wijzen erop dat het in de dienstensector gaat om werkdruk en veeleisende en emotionerende klantcontacten.

Psychisch zwaar werk minstens zo ernstig Volgens de TNO-medewerkers doen mensen met een depressie of overspanning er gemiddeld vier jaar over om terug te keren naar hun baan. "Deze onderzoeksgegevens laten zien dat psychisch zwaar werk minstens zo ernstige effecten kan hebben als fysiek zwaar werk", concluderen de onderzoekers.