Gemeente Leidschendam-Voorburg


Tien procent meer rookmelders in Leidschendam-Voorburg

Het aantal rookmelders in Leidschendam-Voorburg is afgelopen jaar met tien procent gestegen. Dat blijkt uit een enquête die TNS-Nipo in opdracht van de brandweer van Leidschendam-Voorburg heeft gehouden; 73 procent van de woningen heeft nu een of meer rookmelders. Hiermee zit de gemeente boven het landelijk gemiddelde van 70 procent. De brandweer streeft ernaar dat over een jaar 85 procent van de woningen van rookmelders is voorzien.

Verhuurders
Een belangrijke aandeel van de toename van het aantal rookmelders is te danken aan de inzet van de woningcorporaties die op termijn al hun woningen gaan voorzien van rookmelders. Op dit moment worden in diverse van hun woongebouwen rookmelders geplaatst. De brandweer benadert ook vastgoedeigenaren van woningcomplexen en Verenigingen van Eigenaren om rookmelders aan te brengen. Ook in het woningverbeteringsproject Bouw mee aan Voorburg-Noord wordt aandacht besteed aan prandpreventie.

Doe-het-zelf
Bouwmarkten in Leidschendam-Voorburg zijn voorzien van een folderrek met informatiemateriaal van de brandweer. Werknemers van deze bouwmarkten vervullen een belangrijke adviserende rol naar hun klanten. De brandweer heeft hen dan ook voorgelicht over de gevaren van brand en hoe materialen en apparaten die zij verkopen kunnen bijdragen aan het vergroten van de brandveiligheid.

Praktijkervaring
De brandweer Leidschendam-Voorburg heeft onlangs op een open dag ongeveer honderd mensen met de praktijk laten kennismaken. Zij konden ervaren hoe het is om je huisdier te redden uit een met rook gevulde woning. Dat bleek een moeilijke opgave. Een rookmelder is dan ook onmisbaar.
De deelnemers die tijdig de hond wisten te vinden en in veiligheid te brengen kregen van de brandweer een rookmelder.

Veertig doden
Elke dag breekt er in gemiddeld twintig woningen in Nederland brand uit. Dit zijn ongeveer zevenduizend woningbranden per jaar. Daarbij vallen gemiddeld veertig doden en raken zevenhonderd mensen ernstig gewond. Elke dode of gewonde is er één teveel. Er is gebleken dat mensen die een werkende rookmelder in huis hebben, honderd procent meer kans hebben een woningbrand te overleven. Rookmelders waarschuwen razendsnel bij brand, ook wanneer men slaapt.
Een beginnend brandje kan zich in minder dan vijf minuten ontwikkelen tot een uitslaande brand met verduisterende en giftige rook, die bewoners binnen drie minuten kan verstikken. Iedere seconde telt dan. Rookmelders maken het verschil tussen leven en dood.