Politiebond ACP

3 december 2009

ACP over toelagen en declaraties politietop

De afgelopen dagen komt er steeds meer informatie naar buiten over toelagen en (onjuiste) declaraties van de politietop.

De media zitten bovenop het gedrag van de korpschefs en willen weten wat collega's hiervan vinden.

ACP-leden reageren woedend. Zij vinden het vertoonde gedrag niet integer en zijn bang dat het gedrag afstraalt op het imago van de gehele politie - en daarmee hun werk op straat. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp heeft zich in zijn weblogs uitgesproken over de hoogte van de toelagen en het declaratiegedrag. "Ik kan er duidelijk over zijn. Volgens mij zijn de genoemde bedragen, maar vooral het gedrag dat hierbij hoort, volstrekt onwenselijk. We hebben het hier over de cultuurdragers van de Nederlandse politie. De korpsleidingen zouden zich dit toch moeten realiseren, zeker nu in deze tijd van bezuinigingen offers van een ieder gevraagd worden."

Hierop volgend heeft de ACP een brief gestuurd aan de Raad van Hoofdcommissarissen. In de brief doet Van de Kamp een moreel appel op de korpschefs om zorgvuldigheid te betrachten in de wijze waarop afspraken gemaakt worden omtrent toelagen of over de wijze waarop wordt besloten tot het declareren van gemaakte kosten. Ook geeft hij in de brief aan dat het een goede zaak is wanneer het teveel aan ontvangen toelagen of uitgekeerde declaraties teruggestort wordt, zodat deze ten goede komen aan het algemeen belang.

Ook tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering van de ACP op 2 december was het onderwerp het gesprek van de dag. Dit kanaliseerde zich aan het einde van de dag in een motie die door de Algemene Vergadering unaniem is aangenomen. In zowel de weblog van de voorzitter als in de ACP Actueel lees je hier meer over.