Gemeente Eemsmond


Cultuurprijs Eemsmond voor Het Hogeland College donderdag 3 december 2009

Dit jaar gaat de culturele prijs van gemeente Eemsmond naar Het Hogeland College in Uithuizen. De school zet zich actief in voor cultuureducatie. Conrector Karel Vlak, docenten Frouwke Doornbos, Douwe Jorritsma en Albert Wouters hebben samen met 26 leerlingen het theaterstuk Het verdriet van Ceres geschreven. In oktober 2009 speelden de theatermakers de sterren van de hemel op het terrein van de voormalige steenfabriek Ceres in Rottum. De culturele prijs wordt uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsreceptie op dinsdag 5 januari 2010 vanaf 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

Begin september 2009 begon klas 3 TL-Plus van het vmbo in Uithuizen aan de voorbereidingen voor het stuk Het verdriet van Ceres. 26 leerlingen doken elke woensdagmiddag in de geschiedenis van steenfabriek Ceres en werkten dit uit tot een spannend verhaal. Tekst, muziek, dans, kleding en decor. Alles tot in de puntjes verzorgd. Wethouder Alie Boekhoudt: 'Een geweldige culturele en kunstzinnige prestatie van jong theatertalent. Dat wil de gemeente stimuleren. En het smaakt naar meer. Vol verwachting kijken we uit naar volgend jaar!'

Onvergetelijke voorstelling
In het stuk wordt het leven en werken op steenfabriek Ceres in 1909 zichtbaar. Maar ook de mythologische tragedie rondom godin Ceres wordt verbeeld. Zij raakt haar enige dochter kwijt aan Pluto, de God van de onderwereld. Een ontroerende voorstelling. Leerlingen, docenten, ouders en andere vrijwilligers hebben samen de schouders eronder gezet. Met trots kunnen ze terugkijken op een fantastisch openluchttheater, gespeeld op een historische plek in het Groninger landschap.

Talenten komen tot bloei
Het theaterproject is niet alleen leuk maar ook leerzaam voor de leerlingen. De aanraking met cultureel erfgoed zorgt voor respect en begrip voor verhalen van vroeger. Verborgen talenten komen tot bloei en een nieuwe traditie is geboren. Het Hogeland College heeft met dit spektakel een extra mijl gelopen om leerlingen, zichzelf en de omgeving uit te dagen. Een bijzonder, inspirerend en vooruitstrevend project.

Culturele Prijs
Sinds 1994 kent de gemeente Eemsmond elk jaar de Culturele Prijs Eemsmond toe aan een persoon of groep die een bijzondere prestatie heeft geleverd op het gebied van cultuur. Dit jaar kwamen vijftien nominaties binnen bij de Commissie Culturele Prijs. Naast verbondenheid met Eemsmond toetst de commissie op kwaliteit, ontwikkeling, innovatie en cultuureducatie. Iedereen kan kandidaten aanbevelen. De commissie maakt een keus uit alle inzendingen en draagt deze voor aan het college van burgemeester en wethouders. Lees de voorwaarden op www.eemsmond.nl.