Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Innovatiefonds Limburg van start
Twintig miljoen euro voor innovatie midden- en kleinbedrijf

De Provincie Limburg heeft het Innovatiefonds Limburg opgericht. In het fonds zit een bedrag van twintig miljoen euro. Het is bedoeld om kleine en middelgrote bedrijven te stimuleren te innoveren. MKB-bedrijven kunnen vanaf vandaag dan ook een beroep doen op het fonds. Het is een uniek initiatief. Geen enkele andere provincie heeft zon fonds.

Het heeft wel even geduurd voordat het fonds kon starten. De plannen voor het Innovatiefonds zijn al meer dan een jaar oud. Maar door nationale en Europese bureaucratie kon niet meteen een structuur worden gevonden om het geld ook daadwerkelijk te gaan besteden. Nu is gekozen voor het oprichten van een besloten vennootschap met de naam Beheer Innovatiefonds Provincie Limburg B.V.

Daarnaast is vandaag een adviescommissie benoemd die alle aanvragen voor een bijdrage uit het fonds tegen het licht gaat houden. De leden van deze commissie zijn hoogleraar Regional Innovation Policy, Gerlach Cerfontaine (voorzitter); professor entrepreneurship, Jan Cobbenhagen; Archi Leenaers van Anatech (laboratoriuminstrumenten), Jos Nelissen van Newtricious (Food), Peter Thijssen, oud-directeur ING, Anita van Gils (Universiteit Maastricht) en Cor Zelissen van Mainport (ICT). Wie een beroep doet op het Innovatiefonds moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet het gaan om een innovatief project en zal het fonds maximaal de helft van de kosten dragen. Ook komt er een subsidieplafond van maximaal vier miljoen euro. Het fonds past precies in het beleidsprogramma Koersvast waarmee de Provincie de gevolgen van de kredietcrisis voor MKB-bedrijven wil verzachten.

3-12-2009 12:39