Gemeente Hilvarenbeek


Uit de collegebesluitenlijst van 1 december 2009

Toekomstbeeld en beeldkwaliteiteisen Johanna van Brabantlaan Het college stemt in met het toekomstbeeld en de beeldkwaliteiteisen die zijn opgesteld voor de wijk Johanna van Brabantlaan. Het bestemmingsplan âWoongebieden en bedrijventerreinen Hilvarenbeekâ is dit jaar geactualiseerd. Johanna van Brabantlaan is daarin niet meegenomen vanwege de bijzondere planologische situatie; er zijn nog volledig onbenutte bouwvlakken en vrijwel alle woningen zijn (gedeeltelijk) buiten de bouwvlakken gebouwd.
Het college heeft daarom besloten de wijk te inventariseren en te analyseren voordat een nieuw bestemmingsplan wordt opgesteld. Het resultaat van de inventarisatie en analyse is vertaald in een toekomstbeeld. Daarin zijn de kwaliteiten van de wijk omschreven en de bouwmogelijkheden per perceel. De eisen ten aanzien van de beeldkwaliteit van de wijk zijn aangegeven in een beeldkwaliteitkader.

Het toekomstbeeld is - tijdens een informatieavond eind september 2009
- gepresenteerd aan de bewoners van wijk en werd over het algemeen positief ontvangen. Naar aanleiding van deze avond is het aangepast en half december wordt het - samen met de beeldkwaliteiteisen - opnieuw aan de bewoners voorgelegd.
De commissie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (ROV) wordt geïnformeerd via een memo.

Voorstel aan de gemeenteraad

Bestuursopdracht integrale herziening bestemmingsplan Buitengebied Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de bestuursopdracht voor herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. De commissie Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (ROV) adviseerde op 16 november 2009 in meerderheid positief over dit voorstel maar plaatste kanttekeningen bij de noodzaak en omvang van het aanvullende budget, met name voor wat betreft de interne kosten. Het college heeft het voorstel aangepast met een toelichting op dit aspect.

Grondnota 2009
Het college stelt de gemeenteraad voor de Grondnota 2009 - en daarmee de grondprijzen voor 2010 - vast te stellen.
Tijdens de behandeling van het collegevoorstel in de commissie ROV spitste zich de discussie toe op aanpassing van de grondprijzen, hoogte van het eenmalige (bulk)krediet en prijsstelling voor zogenaamde overhoeken.
Het college heeft besloten zijn voorstel te handhaven om de grondprijzen trendmatig te verhogen met 2% en de grondprijs voor overhoeken gelijk te stellen aan de prijs voor vrije sectorkavels. Belangrijkste argumenten daarvoor zijn dat de nieuwe grondprijzen nog onder de gangbare marktprijzen liggen en dat er - ondanks de economische recessie - geen sprake is van afzetproblemen. Wat de prijs voor overhoeken betreft, stelt het college dat dergelijke gronden worden toegevoegd aan huiskavels en het woongenot verhogen. Recente ontwikkelingen zijn voor het college wel aanleiding het gevraagde eenmalige (bulk)krediet terug te brengen van drie naar twee miljoen euro.