Gemeente Overbetuwe


Eerste bedrijfswagen van Overbetuwe op aardgas

---

Vanaf 3 december rijdt de eerste bedrijfswagen van Overbetuwe op aardgas. Dit past in het klimaatbeleid dat de gemeenteraad heeft vastgesteld. De aanschaf van deze auto is een proef. Als de ervaringen positief zijn, kunnen ook andere bestaande voertuigen worden vervangen door voertuigen op aardgas. De komende twee jaar staan 10 autoâs hiervoor op de rol.

Klimaatneutraal

Een van de actiepunten in het klimaatbeleid van de gemeente is het gefaseerd overgaan naar autoâs die rijden op schonere brandstof. Een wagenparkscan bij bedrijven in Overbetuwe en bij de buitendienst laat zien dat er belangstelling is voor de aanschaf hiervan. In regionaal verband wordt actie ondernomen om de aanschaf van voertuigen te stimuleren en hier ook de voorzieningen ( aardgasvulpunten ) voor te realiseren
De auto heeft tevens een reservestank voor diesel. Mocht er geen gelegenheid zijn om aardgas te tanken, dan kan de auto dus gewoon rijden. Voor aardgas wordt gekozen omdat het een schoon alternatief is voor benzine en diesel en omdat op termijn dan een gemakkelijke overgang naar het CO-2 neutrale waterstof en/of biogas mogelijk is.

Vulpunten

Op het ogenblik is het aantal vulpunten nog een knelpunt. De stadsregio is met een leverancier (Nyol) in overleg over het realiseren van vulpunten in Bemmel, Heteren en Andelst. Moeilijkheid hier is dat investering voor de baat uit moet gaan en dat er nog geen rendabele afnamehoeveelheden zijn. Naar alle waarschijnlijkheid worden via een voorfinanciering door de Stadsregio de vulpunten in Overbetuwe op niet al te lange termijn gerealiseerd. In Arnhem en in Nijmegen is er al één aanwezig, zodat in de praktijk nu wel al getankt kan worden.

Wethouder Witjes neemt de eerste bedrijfsauto van Overbetuwe op aardgas in gebruik. Wethouder Witjes neemt de eerste bedrijfsauto van Overbetuwe op aardgas in gebruik.