Senternovem

03-12-2009 | Draaiboek helpt gemeenten met energiebesparing bestaande bouw

Gemeenten spelen een cruciale rol bij het realiseren van energiebesparing in de bestaande bouw. De bereidheid en de ambities van gemeenten zijn groot, maar hoe is dit om te zetten in concrete acties? Om deze leemte op te vullen heeft SenterNovem, samen met Meer Met Minder, een script ontwikkeld om gemeenten, in samenwerking met lokale doelgroepen, te helpen met energiebesparing in de bestaande bouw.

In de bestaande bouw bestaat er een enorm energiebesparingspotentieel. "Veel besparingsmogelijkheden blijven echter onbenut, ondanks het feit dat ze zichzelf terugverdienen", vertelt Greet Ruitenberg, klimaatadviseur bij SenterNovem en betrokken bij de ontwikkeling van het draaiboek. "Financiële, technische en organisatorische belemmeringen zijn hier veelal debet aan. Veel gemeenten willen wel, maar weten niet hoe. Met dit draaiboek willen we deze hindernissen wegnemen."

Draaiboek
Het draaiboek is praktisch en concreet. In het script voor de particuliere woningeigenaar staat beschreven hoe gemeenten de energiebesparingsmarkt voor de particuliere woningsector van de grond kunnen krijgen. Dit gebeurt aan de hand van een stappenplan. "We hebben gepoogd het zo concreet mogelijk te maken voor gemeenten", legt Annelies Kronenberg uit, programmamanager van Meer Met Minder. "Het document neemt de (gemeentelijke) projectleider bij de hand. Stap voor stap staat beschreven welk proces hij moet doorlopen."

Ontzorgen
Het draaiboek biedt een aantal concrete handvatten om aan de slag te gaan met energiebesparing. "We willen de gemeenten zo veel mogelijk ontzorgen. Ze hoeven niet iedere keer het wiel uit te vinden", vertelt Kronenberg. Daarom heeft Meer Met Minder een aantal beproefde instrumenten opgenomen in het draaiboek, zoals:
* Voorbeeldteksten voor folders, brieven en overeenkomsten
* Een voorbeeld van een begroting en een gemeentelijke subsidieregeling

* Een overzicht van mogelijke communicatiemiddelen
* Veelgestelde vragen van burgers (mét de antwoorden)
* Een draaiboek voor een bewonersbijeenkomst

Sleutelrol gemeenten
Gemeenten zijn bij uitstek de partij om energiebesparing van de grond te krijgen, vinden Ruitenberg en Kronenberg. De gemeente staat dicht bij de burgers en bedrijven en heeft een vliegwielfunctie om te komen tot een structurele energiebesparingsmarkt. Bovendien vervult ze een voorlichtende en faciliterende rol. "Daarmee zijn ze uitermate geschikt om lokale partijen bij elkaar te brengen, en samenwerking te bevorderen. SenterNovem wil ze daarbij helpen met beleidsvorming", vertelt Ruitenberg.

Meer Met Minder helpt met het structureren van de gemeentelijke markt onder andere vanuit een digitaal energiebesparingsloket. Vanaf begin 2010 wordt een aantal regionale bijeenkomsten gehouden om gemeenten te ondersteunen met de implementatie van Meer Met Minder in de gemeente. "Daarnaast zijn we nu volop bezig met het ontwikkelen van een gemeentelijke portal op onze website en nog een aantal ondersteunende tools", vertelt Kronenberg.

Meer informatie
In totaal komen er vier verschillende scripts voor het gemeentelijk draaiboek. Het script gericht op de particuliere woningeigenaar is al afgerond. Binnenkort volgen de scripts voor Verenigingen van Eigenaars (VVE's), woningcorporaties en scholen. Voor meer informatie zie: www.meermetminder.nl/overheid.
Wijzigingsdatum | 03-12-2009