FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV

Offerfeest over het algemeen goed verlopen

02/12/2009

De eerste resultaten van de controles die het FAVV op 27 en 28 november tijdens het Offerfeest heeft uitgevoerd geven aan dat de wetgeving doorgaans correct door de operatoren werd toegepast op de slachtvloer.
Voor de ongeveer 25.850 dieren die op de 79 door het FAVV erkende, tijdelijke slachtvloeren volgens de moslimritus werden geslacht (een stijging met 20 % in vergelijking met 2008) werden een twintigtal overtredingen vastgesteld. Die hadden betrekking op de afwezigheid of de niet-permanente aanwezigheid van een door de operator aangeduide dierenarts, de niet-naleving van de voorschriften inzake risicoafval en hygiëne, tekortkomingen bij de identificatie op de dieren of de niet-naleving van de voorschriften over transport en dierenwelzijn. Daarnaast werden sancties getroffen ten aanzien van 143 gevallen van illegaal slachten.
Anderzijds werden 16.000 dieren voor het offerfeest ritueel geslacht in erkende slachthuizen. Het communicatiebeleid van het FAVV over deze aangelegenheid werpt dus vruchten af : veel mensen die het Offerfeest vieren, zijn zich meer en meer bewust van de plichten die de wet hun oplegt.