FAVV-Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (België)


PERSBERICHT van het FAVV

Aangekondigde controle-actie te Ath.

Resultaten

03/12/2009

Het Voedselagentschap maakt de resultaten bekend van de "aangekondigde" controleactie te Ath.

Tijdens deze actie werden 297 bedrijven gecontroleerd uit de distributiesector en actief in de voedselketen.

12 controleurs en inspecteurs van de Provinciale Controle-Eenheid Henegouwen hebben hier actief aan deelgenomen. De actie ging van start op 23 november en werd afgesloten op maandag 27 november. Bedrijven die gesloten waren tijdens deze periode, mogen zich nog aan een controle verwachten.

De sector HoReCa (37%) en de kleinhandelszaken ­ bakkers, slagers, vishandelaars ­ (31,5%) maakten de hoofdmoot uit van deze controle, gevolgd door de grootkeukens (14%) ­ kinderkribbes, scholen, ...- .

Er werden 108 waarschuwingen en 21 processen-verbaal opgesteld. 2 PV's voor de onmiddellijke sluiting van de inrichting, een inrichting omwille van de overvloedige aanwezigheid van knaagdieren en de andere inrichting beschikte niet over de reiste toelating. De afwezigheid van een autocontrolesysteem en gebrekkige hygiëne waren de voornaamste gebreken die vastgesteld werden tijdens deze controleactie.

Niettegenstaande er 2 informatiesessies georganiseerd werden door de gemeente in samenwerking met de lokale verschillende beroepsorganisaties en het FAVV, kan men alleen maar vaststellen dat 43% van de bedrijven niet in orde was. De operatoren ­ ongeveer tachtig - die deelgenomen hebben aan deze informatievergaderingen waren tevreden over het geheel van deze actie.