Basisschool in Eibergen gaat futuristisch onderwijs geven

03/12/2009 13:13

Kennisnet

Basisschool in Eibergen gaat futuristisch onderwijs geven

De Schakel neemt deel aan Het Leren van de Toekomst

Basisschool De Schakel in Eibergen gaat in het voorjaar van 2010 gebruik maken van de nieuwste technologie in hun lessen. Dit gebeurt in het kader van Het Leren van de Toekomst van het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma. Twee samengevoegde bovenbouwgroepen gaan drie weken lang de geplande lesstof behandelen, maar op een innovatieve manier. Doel van het project is te onderzoeken hoe technologische innovatie kan ondersteunen bij didactische vernieuwing.

De Schakel gaat gedurende het project aan de slag met bijvoorbeeld PDA's, podcasts en touchtables. Het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma werkt aan vernieuwing in het onderwijs en wil laten zien dat de inzet van innovatieve ICT-toepassingen ondersteuning aan de docent kan opleveren. Hierdoor komt er meer ruimte voor bijvoorbeeld individuele leertrajecten van leerlingen. Jelle Berens, directeur basisschool De Schakel: Het gaat niet om de gadgets, het gaat om goed onderwijs. De kinderen en leerkrachten zijn lerende wezens.

Voorbereiding en vorderingen

De komende maanden staan in het teken van leren en proberen. Op diverse scholen worden pilots uitgevoerd om te kijken of de nieuwe technologieën ook echt bruikbaar zijn in de klas. Handleidingen van lesopzetten uit deze pilots worden gepubliceerd op www.hetlerenvandetoekomst.nl zodat scholen hier zelf mee aan de slag kunnen. Tijdens het experiment worden de ervaringen en vorderingen van de leerlingen nauwlettend in de gaten gehouden. De deelnemende leerkrachten zijn nauw betrokken bij de pilots, zodat zij goed zijn voorbereid op het experiment.

Gezamenlijk experiment

SURFnet en Kennisnet werken voor dit experiment samen met diverse leveranciers en TNO. Basisschool De Schakel maakt onderdeel uit van ICT Delta, een bovenschools ICT-centrum dat 26 aangesloten scholen ondersteunt bij de implementatie van ICT in het onderwijs.

www.hetlerenvandetoekomst.nl





http://www.hetlerenvandetoekomst.nl