Gemeente Lelystad

Tweede leven rieteiland Lelystad

Donderdag 3 december 2009

Rijkswaterstaat laat vandaag het drijvend rieteiland bij de Houtribsluizen in Lelystad verplaatsen en afzinken bij de strekdam die verderop in het Markermeer ligt.

Het eiland krijgt daar, onder water, een tweede leven als huis- en kraamkamer voor driehoeksmosselen en vissen. Het riet in de matten zal in ondiep water kunnen doorgroeien en zo een rietzone in "de voortuin van Lelystad" vormen.

Gezond leefklimaat

Tussen 2009 en 2015 worden meerdere metingen en experimenten uitgevoerd om te onderzoeken welke investeringen er nodig zijn om van het Markermeer en IJmeer weer een gezond leefklimaat te kunnen maken. Rijkswaterstaat experimenteert sinds juni met het drijvend rieteiland.

Metingen aan het eiland hebben laten zien dat het mogelijk is riet te laten groeien op drijvende matten. Het eiland bleek ook een uitstekende golfdemper.

Het experiment wordt nu onder water voortgezet om te bekijken of het afgezonken eiland slib kan invangen en zo een natuurvriendelijke oeverbescherming kan vormen. Ook wordt gekeken of het de aangroei van bijvoorbeeld driehoeksmosselen bevordert. Bij de strekdam wordt het eiland verzwaard met slib om hem langzaam te laten zinken tot ongeveer een halve meter onder het waterniveau. Het gezonken eiland blijft permanent liggen.

Ontwerp veelbelovend

Het eiland, een mat van 100 bij 30 meter, heeft sinds juni bij de Houtribsluizen in Lelystad gelegen. De verplaatsing van het eiland stond gepland voor voorjaar 2010 maar wordt eerder uitgevoerd omdat het drijfvermogen van het eiland sneller afneemt dan verwacht. De resultaten van het experiment hebben aangetoond dat het ontwerp van het eiland veelbelovend is.

---