Gemeente Heerde



Datum: 3 december 2009



Heerder gemeentebestuur krachtig genoeg




De gemeente Heerde komt positief uit de Bestuurskrachtmeting die onlangs is uitgevoerd. De gemeente functioneert goed, hoewel er verbetering mogelijk is in de rolverdeling tussen college en raad. Ook de communicatie met burgers en maatschappelijke organisaties kan beter, zo blijkt uit het rapport.


Kritisch zelfonderzoek

De gemeente Heerde is de laatste jaren sterk bezig om zichzelf te verbeteren. Hiervoor werden een aantal kritische zelfonderzoeken uitgevoerd, onder meerover de afhandeling van post en 'waarstaatjegemeente.nl' (waarin burgers hun visie op de gemeente gaven). De bestuurskrachtmeting die in de afgelopen maanden is uitgevoerd hoort ook in dit rijtje thuis. In dit onderzoek is gekeken naar de balans tussen de ambities van de gemeente (en vooral het gemeentebestuur), de uitvoering hiervan en de randvoorwaarden waarbinnen de gemeente moet werken.




Uitvoering

Centraal in het onderzoek stond een aantal debatten met verschillende groepen. Hierin werd ingegaan op het functioneren van de gemeente en het gemeentelijke bestuur (College van B&W en de gemeenteraad). Debatten zijn gevoerd met het college van B&W, de gemeenteraad, het maatschappelijk middenveld, medeoverheden, het management van de organisatie en de ondernemingsraad. De debatten werden gehouden onder leiding van een onafhankelijke buitenstaander.


Resultaten

De resultaten zijn neergelegd in het document 'Bestuurskrachtmeting', dat vanaf heden te vinden is op de website www.heerde.nl. De conclusie is dat de gemeente over de hele linie goed functioneert, maar er zijn nog wel een aantal verbeterpunten. Deze zitten vooral in de rolverdeling tussen college en raad. Ook moeten die een keuze maken voor de hoofdrichting van de bestuurlijke oriëntatie die inmiddels al wel bezig is, onder meer op basis van de Toekomstvisie 2025). Tenslotte wordt aanbevolen dat de relaties met maatschappelijke organisaties beter moeten worden vormgegeven en onderhouden.


Bouwsteen

De aanbevelingen uit het rapport zijn door het college van B&W overgenomen. Volgende week wordt het rapport besproken in de commissie Samenleving en in januari in de gemeenteraad. Omdat in maart de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden, zal het ook als een belangrijke bouwsteen dienen voor het werk van de nieuwe raad en het nieuwe college.