Rijksvoorlichtingsdienst

'De Amstel Verandert' en 'Verbeter de buurt' winnen eParticipatie Award 2009

De eParticipatie Award 2009 in de categorie overheid is gewonnen door 'De Amstel Verandert'. In de categorie 'samenleving' gaat de prijs naar 'Verbeter de buurt'. Namens staatssecretaris Bijleveld (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zijn de prijzen vandaag uitgereikt tijdens de slotbijeenkomst van de Proeftuin eParticipatie.

Voor de awards kwamen in iedere categorie 5 genomineerden in aanmerking. Deze zijn op 5 november jl. bekend gemaakt. In de categorie overheid ging het om: Breda Morgen; Twitter Maxime Verhagen; Wat Stemt mijn Raad; Zo'n burgemeester wil Almelo; De Amstel Verandert. De genomineerden in de categorie samenleving waren: Droombeek; Eerlijke bankwijzer; HNS Developers omgeving; OCO Sterren 2.0 en Verbeter de buurt.

Een deskundige jury heeft 10 genomineerden gekozen uit in totaal 300 e-participatie-initiatieven. Al deze initiatieven zijn geanalyseerd met behulp van een door TNO ontwikkelde webmonitor. Hierbij is gekeken naar de mate waarin de initiatieven open zijn voor deelname van burgers, en of burgers ook de resultaten van hun deelname kunnen zien. Een tweede toets was de mate van betrokkenheid van burgers. Tot slot is gekeken naar de mate van innovativiteit van het initiatief..

Eparticipatie in de lift

De jury concludeert dat e-participatie in de lift zit. In vergelijking met vorig jaar had de jury dit jaar een ruim aanbod aan e-participatie initiatieven. De twee winnaars worden geprezen om hun voorbeeldwerking.

De Amstel Verandert eindigt als eerste in de categorie Overheid, omdat het burgers de mogelijkheid biedt actief mee te denken en te beslissen over de visie op de inrichting van de Amstel. Die visie zal uitgangspunt zijn bij het maken van plannen voor het gebied. De Amstel Verandert maakt gebruik van een multi-channel benadering door naast de website ook fysieke bijeenkomsten te organiseren. De Amstel Verandert is door de jury als winnaar geselecteerd omdat e-participatie een intrinsiek onderdeel uitmaakt van beleidsvorming en beleidsuitvoering.

Verbeter de buurt wint in categorie Samenleving omdat het op een zeer simpele, gebruiksvriendelijke, transparante en daarom overtuigende manier burgers betrekt bij het verbeteren van buurten. Burgers plaatsen een melding of een idee in Google Maps en gemeenten kunnen reageren op een melding die geplaatst is. Op die manier ontstaat er een directe dialoog tussen gemeenten en hun burgers. Via Twitter en per e-mail is het mogelijk om meningen en ideeën van gebruikers te delen met de makers van verbeterdebuurt.nl. Verbeterdebuurt.nl streeft ernaar dat elke gemeente de meldingen van verbeterdebuurt ook echt in behandeling neemt.

Awards inspireren

De eParticipatie Award wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De bedoeling van de prijs is om geslaagde initiatieven op het gebied van e-participatie in het zonnetje te zetten en om anderen te inspireren. Onder e-participatie wordt verstaan het benutten van informatie-en communicatietechnologie om burgers meer te betrekken bij verbetering van publieke dienstverlening, openbaar bestuur en sociale samenhang.