Gemeente Abcoude


Brandweer naar de VRU

De gemeentelijke brandweer van Abcoude houdt per 1 maar 2010 op te bestaan. Dit is het gevolg van de regionalisering die momenteel in de provincie Utrecht wordt uitgevoerd. Alle gemeentelijke brandweerkorpsen worden opgeheven en de organisatie wordt provinciebreed overgenomen door de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De gemeenteraad van Abcoude heeft in de vergadering van donderdag 26 november met deze plannen ingestemd.

In de praktijk betekent dit weinig verandering. De burgemeester is in iedere gemeente nog steeds de eindverantwoordelijke en de post in gemeente Abcoude blijft gewoon bemand. Voor de manschappen zelf verandert er echter wel het één en ander. Zowel de vrijwillige medewerkers als de brandweermensen in vaste dienst krijgen een aanstelling bij de VRU. De aanstellingen blijven gelijkwaardig aan die in gemeentelijke dienst. Voor de inwoners van provincie Utrecht verandert er niets. De brandweer blijft even snel als nu het geval is ter plaatse komen.

De regionalisering van de brandweer is een direct gevolg van de wet op de veiligheidsregios. De Wet Veiligheidsregio's vervangt de Brandweerwet 1985, de Wet rampen en zware ongevallen en de Wet geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen. Het doel van deze wet is vooral het optuigen van een adequate organisatie ten tijden van crisis. Door de brandweer te regionaliseren en onder te brengen bij de VRU, wordt het eenvoudiger om ten tijde van een crisis te komen tot een goede afstemming tussen de verschillende hulpdiensten.


---

3 december 2009