Airtricity and DONG sluiten joint venture wind op zee

03/12/2009 14:29

Airtricity Offshore Limited

Rotterdam, 3 december 2009. Airtricity - de duurzame energie divisie van Scottish and Southern Energy (SSE) - en DONG Energy hebben een joint venture gesloten, voor de ontwikkeling van in eerste instantie drie windparken in het Nederlandse deel van de Noordzee. De verwachting is dat de bundeling van zeer veel ervaring en kennis op het gebied van offshore projectontwikkeling en -exploitatie, zal leiden tot nog grotere slagkracht.

De drie windparken op zee die de joint venture wil ontwikkelen en waarvoor vergunningen zijn verkregen, zijn 'Den Helder 1', 'Breeveertien II' en 'West-Rijn', met een totaal vermogen van ongeveer 1000 MW. De eerstvolgende belangrijke stap voor de ontwikkeling van deze parken is het verkrijgen van financiële ondersteuning in het kader van de SDE (Stimulering Duurzame Energie) regeling. In maart 2010 neemt het Ministerie van Economische Zaken een beslissing over welke windparken financiële ondersteuning krijgen.

De joint venture richt zich ook op de ontwikkeling van windparken op zee in de periode na 2011. Tijdens deze zogeheten 'Ronde 3' periode wil de Nederlandse overheid haar doelstelling van 6000 MW offshore wind in 2020 realiseren.

Frank Oomen (Project Director, Joint Venture Airtricity - Dong Energy): "Wij zijn zeer tevreden met de joint venture, omdat hiermee twee leidende, internationale ontwikkelaars van offshore wind energie projecten aangeven dat Nederland een belangrijke markt is. De samenwerking geeft een zeer goede uitgangpositie om de komende jaren succesvol offshore windprojecten te ontwikkelen"