Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Spannend voorspel: de Nationale Wetenschapsquiz

3 december 2009

Vanaf zondag 29 november - 19.20 uur op Nederland 2

Wie is de ultieme 'homo universalis' van Nederland? Dat moeten Het Voorspel en uiteindelijk de finale van de Nationale Wetenschapsquiz 2009 gaan onthullen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) organiseert de quiz voor de 16de keer. Vier kunstenaars met een passie voor wetenschap gaan het opnemen tegen vier enthousiaste wetenschappers. Deze acht hebben de uitdaging aangenomen om hun creativiteit en kennis op de proef te stellen.

Het team uit de wereld van de kunsten bestaat uit beeldend kunstenaar Voebe de Gruyter, vormgever Jelte van Abbema, theatermaker Gerardjan Rijnders en architect Francine Houben. Maar is hun creativiteit en interesse voldoende om de strijd te winnen van het team wetenschappers?

Wiskundig bioloog en Spinozawinnaar Marten Scheffer, computationeel sterrenkundige Simon Portegies Zwart, evolutiebioloog Menno Schilthuizen en klinisch psycholoog Sjaan Nederkoorn zijn absoluut niet bang deze confrontatie aan te gaan. Maar zijn het hun specialismen die hen kanshebber voor het ereschavot maken of maakt juist hun brede interesse ze sterk?

Voorspel

De Nationale Wetenschapsquiz is een jaarlijks terugkerend programma van de VPRO in samenwerking met NWO. Dit jaar wordt de quiz voorafgegaan door 'De Nationale Wetenschapsquiz, het Voorspel'. Mocht u thuis via kranten, tijdschriften of internet meedoen aan de quiz, dan helpt 'Het Voorspel' u een beetje. In deze uitzendingen worden aan de hand van de thema's waarneming, biologie, exact en logica tipjes van de sluier opgelicht. Wetenschappers laten zien hoe zij tot een antwoord komen en onthullen zo de wetenschap achter de vragen. Kijken heeft dus zin: het maakt de quiz iets makkelijker.

De climax

In de finale op 27 december zullen dit jaar vijftien pittige vragen de revue passeren. Dan wordt bekend welke man of vrouw zich de 'Homo universalis van Nederland' mag noemen. Bij het beantwoorden van deze hersenkrakers is logisch redeneren vaak belangrijker dan het hebben van uitgebreide algemene kennis. Geen quiz van weetjes dus, maar een echte wetenschapsquiz.

Meedoen

Zoals elk jaar kunt u ook thuis via kranten, tijdschriften en internet meedoen met de Nationale Wetenschapsquiz van NWO en een mooie reis winnen naar Coconut Grove (VS). De vragen verschenen zaterdag 28 november in de meeste kranten en op internet (www.nwo.nl/quiz). Tot 21 december kunt u uw antwoorden insturen. Als u het hoog tijd vindt voor een opfrisbeurt van uw wetenschappelijke ontwikkeling, kijk dan zeker naar `NWQ, het voorspel' en leef u vervolgens uit op de finalevragen.

Uitzendingen

Het Voorspel:

* Zondag 29 november, 19.20 uur, Nederland 2 - Herhaling: vrijdag 4 dec, 10.35 uur, Nederland 2

* Zondag 6 december, 19.15 uur, Nederland 2 - Herhaling: vrijdag 11 dec, 10.35 uur, Nederland 2

* Zondag 13 december, 19.15 uur, Nederland 2 - Herhaling: vrijdag 18 dec, 10.35 uur, Nederland 2

* Zondag 20 december, 19.15 uur, Nederland 2 - Herhaling: donderdag 24 dec, 10.40 uur, Nederland 2

De finale:

* Zondag 27 december, 21.10 uur, Nederland 2 - Herhaling: maandag 28 december, 13.15 uur, Nederland 2

Over NWO

NWO is dé nationale wetenschapsfinancier en heeft tot taak het wetenschappelijke onderzoek in Nederland te laten excelleren via nationale competitie. Jaarlijks geeft NWO ruim 700 miljoen euro uit aan subsidies voor toponderzoek en toponderzoekers, vernieuwende instrumenten en apparatuur, en aan instituten waar toponderzoek wordt bedreven. NWO financiert het onderzoek van ruim 5300 getalenteerde wetenschappers aan universiteiten en instellingen. Selectie door middel van peer review is in handen van onafhankelijke deskundigen. NWO bevordert de overdracht van kennis naar de maatschappij.

..............................

Meer informatie:

* VPRO persvoorlichting, Judith Michels

* t.: 035 671 2327, mail: pers@vpro.nl

* NWO, afdeling Voorlichting en Communicatie
* t.: 070 344 07 13, voorlichting@nwo.nl

laatst gewijzigd op 3 december 2009