Gemeente 's-Hertogenbosch

03-12-2009
Start campagne lekker fietsen

Met het vaststellen van 'Lekker fietsen' hebben we dit jaar een nieuwe koers ingezet als het gaat om het fietsklimaat in 's-Hertogenbosch. Hiermee wordt tot 2015 een bedrag van circa EUR 16,5 miljoen geïnvesteerd om de fietsambitie van de gemeenteraad te kunnen realiseren. In 2010 gaan we al voor EUR 8 miljoen 17 fietsprojecten realiseren, waarvan EUR 3,1 miljoen subsidie verkregen wordt van de provincie Noord Brabant. Politie en gemeente willen eind 2011 een verlaging van het aantal fietsdiefstallen van tenminste 25% ten opzichte van 2008 bereiken.

Deze ambitie betekent dat we van 's-Hertogenbosch een echte fietsstad gaan maken! Dit gaan we doen door de inzet van een groot aantal verschillende maatregelen: van het aanleggen van fietspaden en fietsenstallingen tot het promoten van het gebruik van de fiets én de aanpak van fietsdiefstal.

Fietsdiefstal
In juni 2008 bracht de Politie Brabant-Noord, district Den Bosch, een rapport uit over de ontwikkeling van aangiften van fietsdiefstal in de gemeente 's-Hertogenbosch. In 2006 registreerde de politie 25 procent minder aangiften dan gemiddeld in de 5 jaren daarvoor. Vanaf 2006 stijgt het aantal aangiften weer fors. De laatste signalen - mei 2009
- laten zelfs een toename zien ten opzichte van de periode 2001-2005 . Dit is tegengesteld aan de beoogde afname van 13 procent (n170) die in 2010 ten opzichte van 2006 bereikt moet zijn.


Met maatregelen en acties willen politie en gemeente eind 2011 een verlaging van het aantal fietsdiefstallen van tenminste 25% ten opzichte van 2008 bereiken. Het is van groot belang dat de gemeente laat zien dat zij er de komende tijd veel aan gaat doen om ervoor te zorgen dat mensen hun fiets veilig kunnen stallen. Dat doet ze door zowel het aantal bewaakte als onbewaakte fietsenstallingen uit te breiden en nieuwe bewaakte fietsenstallingen te realiseren. Maar een effectieve aanpak vergt natuurlijk ook inspanningen ten aanzien van toezicht en handhaving. Zo gaat de gemeente samenwerken met politie op het gebied van observatie op hotspots en zal er extra toezicht en bewaking komen.

Campagne
Fietsen is leuk, gezond, snel, ontspannend, schoon, gemakkelijk, sportief en handig. Kortom: het is lekker om te fietsen. Met de campagne `Lekker fietsen' willen we duidelijk maken dat het ook nu al lekker fietsen is in 's-Hertogenbosch, maar dat het nog lekkerder wordt. Daar waar nodig verbeteren we de fietspaden, infrastructuur en voorzieningen van (fiets)stallingen. Daarnaast willen we aan iedereen laten weten dat 's-Hertogenbosch een echte fietsstad is en dat er aandacht is voor innovatie en samenwerken. Lekker op de fiets naar school, het werk of de sportclub. Of naar het centrum om te winkelen; gemakkelijk en handig.

Nu we meer Bossche burgers op de fiets willen hebben, is het nog belangrijker dat zij hun fiets veilig en makkelijk kunnen stallen. Het aantal plaatsen in bewaakte stallingen in het centrum wordt fors uitgebreid naar in totaal 3.500 plaatsen. Het stallen van fietsen wordt medio 2010 ook gratis: Wolvenhoek (medio 2010), Kerkstraat (begin 2011) en bij de nieuwbouw GZG. Daarnaast kijkt de gemeente samen met Prorail naar de mogelijke uitbreiding van fietsenstallingen bij stations. Ook zijn er al volop plekken gerealiseerd bij de transferia.

Naast parkeren heeft het aanleggen en verbeteren van fietsroutes prioriteit. Goede fietspaden met zoveel mogelijk voorrang voor fietsers dragen bij aan een toename van het fietsgebruik. We zien dat al op het fietspad van de Maaspoort naar het station waar dagelijks zo'n 8000 mensen gebruik van maken en van West naar het station met ruim 13.000 gebruikers per dag.

Projecten 2010

1. Aanleg fietsstroken Rijnstraat

2. Asfalteren fietspaden Deken van Roestellaan
3. Asfalteren fietspaden Hervensebaan

4. Aanleg fietsstroken Parklaan-Zuidwal

5. Aanleg fietsstrook en asfalteren Pater van den Elsenstraat / Geulweg

6. Asfalteren Zevenhontseweg

7. Aanleg fietsstraat Graafseweg

8. Aanleg fietspad Lagelandstraat

9. Aanleg fietspad Vlijmenseweg

10. Aanleg fietsstroken Graafsebaan

11. Aanleg fietsstroken Jacob van Maerlantstraat
12. Aanleg fietsstraat Maastrichtseweg

13. Rotonde Zuiderparkweg / Pettelaarsweg

14. Aanleg vrijliggend fietspad gedeelte Oude Baan
15. Vrijliggend fietspad Sint Teunislaan

16. Aanleg fietsstraat Gestelseweg

17. Asfalteren fietspad Vliertsesteeg en aanleg oversteekvoorziening Stadionlaan


* Meer informatie over Lekker fietsen in 's-Hertogenbosch