Waterschap Groot Salland

Westerveldse Aa feestelijk in gebruik genomen

Laatste wijziging: 3 december 2009

Met het plaatsen van een ooievaarsnest stelden wethouder Kenkhuis, gedeputeerde Jansen dijkgraaf Schaap op donderdagmorgen 3 december de heringerichte Westerveldse Aa in Zwolle officieel in gebruik.

Het afgelopen jaar is het gedeelte van de Westerveldse Aa tussen Kuyerhuislaan en Thorbeckevijver van gedaante veranderd. De herinrichting van de Westerveldse Aa heeft drie functies: waterberging, natuurontwikkeling en recreatie. Dit project is mogelijk gemaakt door een goede samenwerking tussen de gemeente Zwolle, provincie Overijssel en het Waterschap Groot Salland.

Ruimte voor water

Met de herinrichting van ca. 10 ha is ruimte ontstaan om 19.000 m3 water te bergen uit het naast gelegen stedelijk gebied terwijl er
25.000 m3 water uit het achterliggende landelijk gebied van 250 ha geborgen kan worden. In totaal is er ruimte nodig voor ca. 50.000 m3. De resterende ruimte is voorzien in het nog deels aan te leggen plan Oosterenk/Watersteeg in Zwolle.

Laaglandbeek

De Westerveldse Aa is van oorsprong een laaglandbeek die stroomt vanaf de Herfterwetering naar het Zwarte water. Door de jaren heen is de beek een groot deel van zijn oorspronkelijke karakter kwijtgeraakt en is de omgeving veranderd door stedelijke uitbreidingen en de aanleg van industrie- en recreatiegebieden. Uit een inventarisatie is gebleken dat de Westerveldse Aa naast de functie voor de waterhuishouding ook een bredere recreatieve en landschappelijke rol kan vervullen.

Een bijzonder project, zeker voor het
waterschap

Dit project ligt letterlijk in de achtertuin van het waterschapskantoor. Dit bood mogelijkheden om de tuin te integreren in de heringerichte Westerveldse Aa. Hiermee kreeg de tuin een landschappelijk aanzicht.

Voor interview RTV-Oost luister www.rtvoost.nl
nieuwsoverzicht/waterberging Zwolle geopend

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl