Gemeente Elburg

tegen familiaal geweld

03122009 Kerken kiezen positie tegen familiaal geweld

Persbericht

Elburg, donderdag 3 december 2009

Kerken kiezen positie tegen familiaal geweld.

In de week tegen geweld in huiselijke kring hebben kerken op diverse manieren aandacht gevraagd voor dit thema. Op donderdag 26 november jl. was er een gezamenlijke bijeenkomst waarop 10 verschillende kerk- en geloofsgemeenschappen vertegenwoordigd waren. Zo'n 60 aanwezigen lieten zich informeren. Via een indrukwekkende toneelvoorstelling gaf TOP theater inzicht in een situatie van geweld in huiselijke kring. De inleiding van dr. Ganzevoort ging m.n. over de vraag waarom geweld in huiselijke kring zoveel voorkomt, maar zo weinig bespreekbaar wordt gemaakt. Een belangrijk punt daarbij blijkt onze kijk op de wereld: willen we het kwaad in de wereld, in onze eigen omgeving, in onszelf, wel onder ogen zien?

Vervolgens werd nagedacht over de rol van het geloof in het ontstaan en in stand houden van situaties van geweld in huiselijke kring en de rol van de kerken in de signalering hiervan.

Op zondag 29 november jl. werd in diverse kerkdiensten aandacht geschonken aan familiaal geweld.

Zo zetten in de Ichthuskerk in Elburg veel mensen hun naam op een grote sloop als een 'manifest' en ondersteuning van het signaal dat huiselijk geweld slopend is en dat het genoeg is geweest. Er zijn in de dienst waxinelichtjes aangestoken als een verzet van Advent, licht tegen het donker: stop geweld!

Door de kerken wordt samen met de gemeente Elburg nog nagedacht over een vervolg.

De gemeente is zeer verheugd over de actie van de kerken. De actie levert een wezenlijke bijdrage aan het breed bespreekbaar maken van het probleem van geweld in huiselijke kring.