Gemeente Kampen


* Meer bevoegdheden voor gemeente voor aanpak overlast

Meer bevoegdheden voor gemeente voor aanpak overlast

03-12-2009
De gemeente Kampen krijgt meer mogelijkheden om overlast in de openbare ruimte aan te pakken.
Door invoering van de bestuurlijke strafbeschikking per 1 januari 2010 kan de gemeente effectiever optreden tegen overtredingen, zodat er een schonere en veiligere leefomgeving gecreëerd kan worden.

Nadat een proef bij de vier grootste gemeenten met het gebruik van de strafbeschikking is geslaagd, kan nu in de rest van Nederland de strafbeschikking gefaseerd ingevoerd worden. Het arrondissement Zwolle/Lelystad waar Kampen ook onder valt, is de eerste die de strafbeschikking kan invoeren per 1 januari 2010. In het verleden had de gemeente onvoldoende middelen om tegen overtreding van de regels uit de Algemene Plaatselijke Verordening en de Afvalstoffen Verordening op te treden. In de praktijk betekende dit, dat de overtreding of niet bestraft werd of dat de politie dit moest doen. Deze heeft daarentegen andere prioriteiten. Om die reden is nieuwe wetgeving ingevoerd om de gemeenten meer slagvaardigheid te geven.

Buitengewone Opsporingsambtenaren (BOA's) van de gemeente gaan de komende jaren extra letten op de volgende bronnen van overlast:
1. Achtergelaten vuilniszakken;

2. Zwerfvuil;

3. Containers die langs de weg blijven staan;
4. Hondenpoep;

5. Tuinafval;

6. Drugs- en alcoholgebruik op staat;

7. Onbeheerd achtergelaten en fout geparkeerde fietsen;
8. Illegaal geparkeerde Aanhangers/caravans;
9. Fout parkeren;

10. Illegaal aanplakken.

Aan de hand van meldingen bij het Servicemeldpunt, het bevolkingsonderzoek `burgerschap' en eigen waarneming van de gemeente is bovenstaande prioriteitenlijst opgesteld.

Burgemeester Bort Koelewijn: "De verantwoordelijkheid voor optreden tegen dit soort overtredingen wordt door de wetgever principeel bij de gemeente neergelegd. Het is goed dat de gemeente meer regie voert bij het tegengaan van de grootste ergernissen van burgers, zoals zwerfvuil en hondenpoep."

Voor de inwoners van de gemeente Kampen verandert er niet veel. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) gaat de boetes innen en een deel van het te innen bedrag gaat naar de gemeente. Alleen wanneer men bezwaar maakt tegen de overtreding, dan wordt de zaak nu volledig door het Openbaar Ministerie afgehandeld. Op de beschikking wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |