Belgische Federale Overheid


*

Vrouwen doen nog altijd vaker de schoonmaak dan mannen

Datum: 03 december 2009

Vrouwen doen gemiddeld nog altijd meer huishoudelijk werk dan mannen. Dat zegt het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen in zijn nieuwe publicatie 'Gender en Tijdsbesteding'.

Op basis van enquêtegegevens van de Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie maakte de Vrije Universiteit Brussel een diepgaande analyse van het verschil tussen mannen en vrouwen in hun tijdsbesteding. De cijfers geven aan hoezeer de stereotypen blijven bestaan. Enkele resultaten van het onderzoek:

* Vrouwen tussen 19 en 65 jaar zijn per week gemiddeld 23 uur en 47 minuten bezig met huishoudelijk werk. Dat is bijna 10 uur meer dan mannen.

* Bij koppels waar de vrouw een betaalde baan heeft en de man niet, besteedt de vrouw gemiddeld nog altijd 3 uur en 40 minuten meer aan huishoudelijk werk dan haar partner.

* 27% van de gezinnen heeft een of andere vorm van betaalde hulp in het huishouden maar de taakverdeling wordt er niet meer gelijk door.

* Vrouwen hebben dagelijks bijna een uur minder vrije tijd dan mannen.

* Meisjes tussen 12 en 15 jaar doen op een schooldag al een derde meer huishoudelijk werk dan jongens.

* ...

Het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen benadrukt dat het van wezenlijk belang is om de seksestereotiepe verdeling van gezinsarbeid in vraag te blijven stellen. Deze ongelijkheid in de verdeling van gezinsarbeid leidt tot kansenongelijkheid tussen mannen en vrouwen.

Raadpleeg het volledige persbericht 'Een echte vent strijkt zijn eigen hemd - maar waar hem te vinden?' (PDF, 2 p. - 51 kB) Zie het origineel