FNV


3-12-2009
Melkertbanen: de basisgedachte is goed maar de uitvoering moet anders

De FNV kan zich gedeeltelijk vinden in het pleidooi van staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) van SZW voor herinvoering van de Melkertbanen. De FNV vindt ook dat er een permanente oplossing moet komen voor langdurig werklozen. Maar zij stelt hier wel nadrukkelijk voorwaarden aan.

FNV-federatiebestuurder Leo Hartveld wijst op de groep mensen die afkomstig is uit de gesubsidieerde arbeid die nu geen werk meer heeft. "Er zal altijd behoefte zijn aan gesubsidieerde arbeid maar dit mag niet betekenen dat er een soort zigzagbeleid gevoerd wordt en dat deze mensen later weer worden ontslagen. Kijk bijvoorbeeld naar Rotterdam, een deel is doorgestroomd naar reguliere banen. Maar een ander deel ging een problematisch re-integratietraject in, kreeg geen baan en bovendien ook geen WW."

Permanente werkgelegenheid "Dat een deel nog steeds werkzoekend is, maakt duidelijk dat permanente werkgelegenheid belangrijk is", aldus Hartveld. "Niet alleen in de collectieve sector moet extra werkgelegenheid gecreëerd worden. Maar juist ook in de marktsector. En deze banen moeten gereserveerd worden voor mensen die normaal niet aan de bak kunnen komen."

Fatsoenlijke beloning Hartveld vindt dat die extra werkgelegenheid speciaal voor langdurig werklozen geen stigma moet krijgen door het af te doen als gesubsidieerd. Er moet sprake zijn van volwaardige arbeid, waarbij de uitkering mede gebruikt kan worden om de baan te financieren. "Want waarom zou een stadswacht een minderwaardige baan zijn vanwege de manier waarop hij gefinancierd wordt? Een stadswacht doet ook belangrijk en noodzakelijk werk en de beloning moet dan navenant zijn en niet minimaal."

Nieuwe koers Fouten uit het verleden moeten dus voorkomen worden. Het is belangrijk om de rechtspositie van langdurig werklozen niet uit het oog te verliezen. Het mag niet gaan om banen met een tijdelijk karakter of met de bedoeling om ervaring op te doen met minimale kansen op doorstroming. Wat voorop staat, zijn extra, volwaardige en permanente banen voor deze achtergestelde groep, gelijk aan reguliere banen, die fatsoenlijk worden beloond.