ROC Friese Poort Mbo-ers helpen vmbo-ers bij keuze vervolgopleiding Vierdejaars vmbo-leerlingen van CSG Liudger hebben deze week meegedaan aan een buddytraject waarbij de leerling twee dagen meeloopt met een tweedejaars mbo-leerling van ROC Friese Poort. Het buddytraject is, in eerste instantie, uitgezet binnen de opleiding Handel. De vmbo-leerlingen kunnen op deze manier ervaren of de opleiding Handel voor hen een geschikte vervolgopleiding is.

Het buddyproject is opgezet door docenten van CSG Liudger, locatie Splitting en ROC Friese Poort met als doel het bevorderen van een gemotiveerde keuze van gl/tl 4 leerlingen richting het mbo. Het blijkt namelijk dat leerlingen veelal te snel en daardoor een onzorgvuldig keuze maken. Dit kan leiden tot een (groot) aantal switchmomenten op het mbo en dat komt de studie niet ten goede.

Het project bestaat uit vier stappen. De ouder(s)/verzorger(s) zijn geïnformeerd over het buddyproject op CSG Liudger. Vervolgens zijn de leerlingen die economie in het vakkenpakket hebben, op de hoogte gebracht van het project. Alle geïnteresseerde leerlingen mogen deelnemen. Daarna volgde er een meelooopmiddag op ROC Friese Poort en tenslotte loopt de vmbo-leerling een stagedag mee met een mbo-er.

Vooralsnog geldt het buddyproject alleen voor gl/tl leerlingen met economie in het vakkenpakket en mbo-leerlingen van afdeling Handel. Er is bewust gekozen het project met een kleine groep te starten. De intentie is het buddyproject te laten gelden voor meerdere sectoren. De eerste reacties lijken erop dat een vervolg wordt ingezet.

In de regio Drachten is dit project uniek. Het buddyproject bestaat wel, maar is meestal gericht op de bb/kb leerlingen. Dit geldt ook voor de contacten van ROC Friese Poort met bb/kb afdelingen van scholen voor voortgezet onderwijs in Drachten.