Senternovem

03-12-2009 | Amsterdam, energiebesparing en de wet Milieubeheer

Sinds 1 januari 2008 is het Activiteitenbesluit van de wet Milieubeheer actief. Dit betekent dat bedrijven de plicht hebben om alle energiebesparende maatregelen te nemen die een terugverdientijd hebben van vijf jaar of minder. De gemeente kan naleving van het besluit afdwingen. Hoe kun je als organisatie voldoen aan deze eisen en hoe spelen gemeenten hierin een rol?

Met een oppervlakte van 219 km², circa 762.000 inwoners en maar liefst 17.000 bedrijven waarop de Wet milieubeheer van toepassing is, is Amsterdam voor de Dienst Milieu en Bouwtoezicht van de gemeente een werkgebied waar je U tegen zegt. De dienst baant met zestig inspecteurs de weg voor 40 procent energiebesparing in 2025, ten opzichte van 1990. Het Activiteitenbesluit biedt de dienst sinds 2008 een helpende hand bij het bereiken van deze doelstellingen.

Als organisaties niet aan de verplichtingen voldoen of als het energiegebruik hoger is dan 200.000 KWh of 75.000 m³, kan het bevoegd gezag een bedrijf verplichten een energieonderzoek uit te voeren. Dat onderzoek moet aantonen of het bedrijf wel of niet voldoet aan de verplichtingen. Is dat niet het geval dan kan worden overgaan tot het nemen van gerechtelijke stappen, zoals het opleggen van een dwangsom of boete.

Voorlichting en draagvlak
Een stevig middel in de strijd, maar Amsterdam maakt er zo min mogelijk gebruik van. De Dienst Milieu en Bouwtoezicht zet in op het geven van voorlichting en het creëren van draagvlak. Patrick Teunissen, milieuadviseur bij de dienst, licht toe: "Het sturen op energiebesparing is een relatief nieuw fenomeen en grijpt direct in op de bedrijfsvoering. Ondernemers zijn zich bovendien vaak nog niet bewust van de regels die op dit vlak gelden. In plaats van direct te beboeten, gaan we daarom eerst de dialoog aan en geven we voorlichting.

Ook over de voordelen die energiebesparing heeft voor de bedrijfsvoering, in de zin van verbetering van het binnenklimaat, de productiviteit en natuurlijk de kostenbesparingen. De ondernemer krijgt verder alle instrumenten die hij nodig heeft om aan de slag te gaan en te voldoen aan de verplichtingen. Daarnaast wordt hij aangespoord om een plan te maken - waar nodig helpen we hem daarbij - en dat te gaan uitvoeren. De ondernemer moet dat zelf doen; hij kent zijn eigen situatie, zijn natuurlijke momenten en financiële mogelijkheden. Het heeft geen zin om op zijn stoel te gaan zitten. Daarmee creëer je geen draagvlak".

Om de organisaties weg te helpen, biedt de gemeente gratis de milieubarometer aan en heeft Amsterdam een Energieloket opgezet. Bedrijven kunnen hier terecht voor een energiescan, waarmee in kaart wordt gebracht hoe het is gesteld met de energiehuishouding van hun bedrijf. Daarnaast worden ondernemers begeleid bij het nemen van energiebesparende maatregelen en kunnen ze in aanmerking komen voor financieringsconstructie. Teunissen: "Voor kleinere bedrijven is het vaak moeilijk om de benodigde financiën voor energiebesparende maatregelen los te krijgen. Wij hebben daarom een mogelijkheid tot financiering onder garantstelling in het leven geroepen, waarmee de ondernemer zijn investering in vijf jaar kan afbetalen. Omdat het om maatregelen gaat die zich binnen vijf jaar terugverdienen, voelt de ondernemer de investering zo nauwelijks".
Wijzigingsdatum | 03-12-2009