Senternovem

03-12-2009 | Architecten ontwerpen een duurzame toekomst:

Onder de titel: "De duurzame stad in 2040: Naar een klimaatneutrale toekomst" hebben 5 architectenbureaus zich de afgelopen maanden gebogen over de opgave bestaande gebieden te transformeren naar het jaar 2040, met het doel een klimaat neutrale leefomgeving te visualiseren. De ontwerpen van de toekomstige steden spreken tot de verbeelding: woongebieden leveren lokaal opgewekte energie: de lokale voedselproductie en economie is weer terug in de wijk en de combinatie van wonen en werken krijgt de ruimte. De auto, de distributie-economie en het forensen zijn waar mogelijk teruggedrongen en het leven lijkt zich af te spelen in de buurt.

Droom of realiteit?

Een mooie droom of een reëel toekomst perspectief? De ontwerpen laten in ieder geval zien dat gebiedsontwikkeling niet meer kan plaatsvinden zonder dat de duurzame energievoorziening op orde is. Net zoals in de vorige eeuw de infrastructuur leidend was voor gebiedsontwikkeling is de lokale energievoorziening een voorwaarde voor een duurzame toekomst.

Klimaatneutrale programma's
De tentoonstelling biedt een doorkijk naar 2040, het jaartal waar veel klimaatneutrale programma's van steden en gemeenten naar toe werken. De kracht en de dynamiek die lokaal aanwezig is om klimaatbeleid te realiseren is een belangrijk fundament als het gaat om de uitvoering. Vervolgens heeft het Planbureau in samenwerking met het Atelier van de Rijksbouwmeester en het ministerie van VROM vijf aansprekende architectenbureaus benaderd met de vraag of zij `delen van een stad' dertig jaar in de tijd vooruit wilden ontwerpen. Daarna heeft ieder bureau een vierkante kilometer bestaande stad: Heerlen, Groningen, Rotterdam, Tilburg en Apeldoorn uitgewerkt naar een duurzaam stedenbouwkundig concept anno 2040.

Klimaatneutrale aandachtswijken
De gebieden zijn gekozen vanuit specifieke uitdagingen: zo heeft Heerlen te maken met krimp en is gekozen voor een "aandachtswijk', in Rotterdam de ontwikkeling van een buitendijks, voormalig havengebied, voor Groningen gaat het om de infrastructurele opgaven rondom het centrum en het station, in Apeldoorn om de verduurzaming van twee villawijken en voor Tilburg staat de mix van een bedrijventerrein en vinex locatie centraal.

Een greep uit de duurzaamheidcriteria waar de ontwerpers rekening mee moeten houden zijn: Het minimaliseren van het gebruik van fossiele brandstoffen en transport, het opwekken van duurzame energie, diversiteit: waar onder lokale economie en werkgelegenheid stimuleren, mixen van functies, groen en water in de nabijheid, spaarzaam met materialen en water, voedselproductie en ruimte voor ontmoeting en beweging. De ontwerpen zijn te bezichtigen tijdens het congres "Duurzame overheden en Duurzaam Inkopen" as donderdag 19 november in Reehorst in Ede. Minister Cramer zal de tentoonstelling om 9.15 uur openen.

Niet slopen maar verduurzamen
De grootste opgave voor de architecten is hoe de bestaande bouw te verduurzamen omdat één van de voorwaarden is met de bestaande situatie rekening te houden en er mag niet meer dan ongeveer 20 % gesloopt worden.
Wijzigingsdatum | 03-12-2009