CDA

Bert de Vries voorzitter Adviescommissie kandidaatstelling Eerste Kamer

Bert de Vries (71) wordt voorzitter van de Adviescommissie kandidatenlijst Eerste Kamer. Dat heeft het CDA-Partijbestuur deze week besloten. De Vries heeft een lange staat van dienst in het CDA. Hij was achtereenvolgens Tweede Kamerlid, fractievoorzitter, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en partijvoorzitter. De verdere samenstelling van de commissie wordt de komende maanden bekend.

Procedure en werkwijzeVoorjaar 2010 stelt het partijbestuur de profielschets van zowel het individuele fractielid als het fractieprofiel vast.Vervolgens kunnen gemeentelijke en provinciale afdelingen tot uiterlijk 7 juni 2010 maximaal 5 kandidaten aandragen. GeĂŻnteresseerde leden kunnen ook rechtstreeks solliciteren naar de functie. De adviescommissie onder leiding van Bert de Vries selecteert vervolgens de nieuwe kandidaten en spreekt met de geselecteerde kandidaten. Over deze kandidaten brengt de commissie verslag uit aan het Partijbestuur. Het Partijbestuur stelt op 12 november 2010 de concept-advieslijst vast. Op 10 december 2010 stelt het versterkt partijbestuur (het partijbestuur versterkt met regionale vertegenwoordigers) de definitieve advieslijst vast.

De gemeentelijke afdelingen kunnen dan tot 28 januari 2011 stemmen over deze lijst.De kandidatenlijst Eerste Kamer wordt vervolgens op het verkiezingscongres van zaterdag 12 februari 2011 bekrachtigd. Lijsttrekker Eerste Kamerverkiezingen. De lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen wordt eerder door het partijcongres gekozen. Dit gebeurt tijdens het congres van zaterdag 30 oktober 2010.

De Eerste Kamerverkiezingen vinden plaats op 23 mei 2011.