Ingezonden persbericht


Bot Bouw in Heerhugowaard misbruikt bouw-cao

Bot Bouw gaat reorganiseren en misbruikt de bouw-cao door de oudere werknemers op straat te zetten. CNV Hout en Bouw vindt dit schandalig en strijdig met het standpunt van de directeur (lid van het bestuur van Bouwend Nederland) over de AOW-problematiek.

Bij Bot Bouw werken ongeveer 160 mensen. Twintig tot dertig hiervan moeten worden ontslagen, aldus de directie. De directie lost dit probleem voor een deel op door alle achttien werknemers van 57 jaar en ouder in de WW te sturen. Vanuit de bedrijfstak wordt vervolgens hun pensioenpremie betaald, maar dan zijn ze wél verplicht om met vroegpensioen te gaan als ze 60 jaar worden.

CNV Hout en Bouw noemt dit misbruik maken van een cao-bepaling. Onderhandelaar Tjitze van Rijssel: "Het doel van de cao-bepaling is mensen die in de WW terechtkomen op een redelijke manier naar hun vroegpensioen te geleiden. Directeur Bot, die denkt de reorganisatie te kunnen regelen zonder de vakbond in te schakelen, maakt nu ernstig misbruik van deze bepaling. Het scheelt de betrokken mensen in hun pensioenperiode straks tienduizenden euro's, die slechts worden gecompenseerd door een paar jaar pensioenpremie. Bovendien vindt hij, lid van het bestuur van Bouwend Nederland, eerder dit jaar dat het geen probleem was om werknemers ook in de bouw tot hun 67ste te laten doorwerken. Hier komt bij, dat hij probeert de Wet Melding Collectief Ontslag te omzeilen door met deze maatregel het aantal echte ontslagen te beperken tot minder dan twintig."

De bond adviseert zijn leden om deze aanpak niet te accepteren. Van Rijssel gaat contact opnemen met de directeur om deze zaak aan de orde te stellen.