Productschap Diervoeder

03/12/2009

Nieuwe GMP+ B2-standaard

Bestemd voor: GMP+ B2-gecertificeerde bedrijven en certificatie-instellingen

Vandaag is de vernieuwde GMP+ B2-standaard (versie 2010) gepubliceerd. De scope is gericht de productie van voedermiddelen en toevoegingsmiddelen.
Deze nieuwsbrief geeft een toelichting op de gewijzigde GMP+ B2-standaard. Verder worden de belangrijkste aandachtspunten voor de bedrijven die de huidige GMP+ B2-standaard toepassen in deze nieuwsbrief toegelicht.


1. Inleiding

De GMP+ B2-standaard maakt al lang deel uit van het GMP+ certificatieschema en veel bedrijven passen deze standaard toe. Bij de herziening in 2006 van het GMP+-certificatieschema is om een aantal redenen de noodzakelijke aanpassing van de GMP+ B2-standaard uitgesteld.

Met het introduceren van de nieuwe GMP+ B2 (2010) standaard wordt gerealiseerd dat integraal in de GMP+ diervoederketen volgens de best practices ten aanzien van de waarborging van diervoederveiligheid wordt gewerkt. We vinden het plezierig om ook te constateren dat veel GMP+ B2 gecertificeerde bedrijven al op een hoger niveau opereren dan de huidige GMP+ B2 standaard vereist. Voor hen zal het toepassen van de nieuwe standaard weinig problemen opleveren.

Veel bedrijven passen de GMP+ B2 standaard toe. De nu gerealiseerde aanpassing van de standaard heeft voor een aantal bedrijven mogelijk gevolgen. In deze nieuwsbrief zullen we achtereenvolgens ingaan op:
* Structuur van de standaard

* Scope

* Inhoudelijke aanpassingen

* Tijdspad en overstapmogelijkheden

* Overige punten.


2. Structuur van de standaard

De standaard is op een iets andere wijze gestructureerd en bevat in totaal 8 hoofdstukken. Na een inleiding en enkele algemene hoofdstukken volgen 5 hoofdstukken met eisen en voorwaarden voor:
* basisvoorwaarden en HACCP (hoofdstukken 5 en 6)
* enkele specifieke productievoorwaarden (hoofdstuk 7)
* het ondersteunende managementsysteem inclusief eisen voor continue verbeteringen (`ISO-9001') (hoofdstukken 4 en 8)

Deze structuur is grotendeels afgeleid van enkele andere GMP+-standaarden. Zie verder ook paragraaf 4.2.


3. Scope van de standaard

Een belangrijke wijziging betreft de aanpassing van de scope van de nieuwe GMP+ B2 (2010) standaard. Deze wordt nu beperkt tot productie van ingrediënten voor diervoeder, m.n. voedermiddelen en toevoegingsmiddelen. Naast de feitelijke productie omvat dit alle activiteiten die nodig zijn om de productie van voedermiddelen mogelijk te maken, zoals planning, inkoop, (tussen)opslag, (intern) transport en verpakken. Daarnaast valt uiteraard ook de verkoop onder deze scope.

Dit betekent dat andere activiteiten zoals op- en overslag voor derden, of handel in diervoeders niet meer onder deze standaard gecertificeerd kunnen worden. Bedrijven die deze activiteiten uitvoeren moeten `uitwijken' naar een andere standaard. In één van de volgende hoofdstukken vindt u hierover meer informatie.


4. Inhoudelijke aanpassingen

De nieuwe GMP+ B2 (2010) standaard wijkt op een aantal punten inhoudelijk af van de huidige. Er zijn een aantal voorwaarden en eisen toegevoegd. De IFIS-standaard heeft daarbij als een belangrijke basis gediend. De belangrijkste redenen om voorwaarden toe te voegen, zijn:
* In de huidige versie ontbreken veel managementsysteemeisen. Deze worden nodig geacht om als ondersteuning te dienen voor het implementeren van een robuust voederveiligheidssysteem. In de nieuwe versie is een groot aantal eisen opgenomen.
* De eisen voor de borging van de veiligheid van diervoeder in de wetgeving zijn (aanzienlijk) uitgebreid. Het GMP+-schema baseert zich in belangrijke mate op wetgeving zoals het toepassen van de HACCP-principes. Deze zijn in de nieuwe standaard completer en duidelijker omschreven, en in lijn met de zgn. HACCP-handleiding die stapsgewijs het toepassen van de HACCP-principes voor diervoederbedrijven behandelt. Deze handleiding is in meerdere talen beschikbaar is op de website. (LINK)

* Daarnaast beschrijft de nieuwe standaard duidelijker de minimale voorwaarden voor de productie van veilige producten (ook wel Basisvoorwaardenprogramma genoemd).

In een kruistabel (LINK) is aangegeven hoe de samenhang is tussen de oude en de nieuwe standaard.


5. Tijdspad en overstapmogelijkheden

5.1 Tijdspad

Alle producenten van voedermiddelen en toevoegingsmiddelen kunnen de nieuwe GMP+ B2 (2010) standaard toepassen. De standaard is certificeerbaar vanaf 1 januari 2010.

Onder de huidige GMP+ B2 standaard blijven overigens ook nog het hele jaar 2010 alle huidige activiteiten (productie van voedermiddelen maar ook handel en op-/overslag) certificeerbaar. Na 2011 is (her)certificatie alleen nog mogelijk tegen de nieuwe GMP+ B2 (2010) standaard, en dan uitsluitend voor activiteiten die onder de nieuwe scope vallen (productie van voedermiddelen en toevoegingsmiddelen). Per 1 januari 2014 vervalt de huidige GMP+ B2 standaard definitief. Zie ook de tabel hieronder.

De gekozen overgangsperiode maakt het mogelijk dat GMP+ B2-gecertificeerde bedrijven eventueel een lopend contract met de certificatie-instelling uitdienen. Hun certificaat blijft gedurende die periode geldig.

Tabel: Certificeerbaarheid van oude en nieuwe GMP+ B2-standaard

Jaar
Certificaat volgens 2009 2010 2011 2012 2013 2014 enz. GMP+ B2 huidig GMP+ B2 (2010) >

* groen: de standaard is nog certificeerbaar
* geel: nieuwe of hercertificatie is niet meer mogelijk.
* rood: certificatie is niet meer mogelijk (en eventuele certificaten zijn niet meer geldig).

5.2 Overstapmogelijkheden

Uit het voorgaande is te concluderen dat bedrijven, die nu voor het borgen van (collecterende) handel en op-/overslag de huidige GMP+ B2 standaard toepassen, op termijn zullen moeten overstappen naar een andere GMP+ standaard. De meest voor de hand liggende standaard is de GMP+ B3 (2007) standaard.

Er is daarnaast momenteel een aantal bedrijven GMP+ B2 gecertificeerd voor zowel productie van diervoeders (inclusief verkoop) als handel in (door derden geproduceerde) diervoeders. Deze bedrijven kunnen op termijn zowel de nieuwe GMP+ B2 (2010) standaard als de GMP+ B3 (2007) standaard in combinatie toe te passen. Om dit zo eenvoudig mogelijk te maken, streven we er naar om de structuur en inhoud van deze standaarden zoveel mogelijk identiek te maken. Hiertoe wordt de huidige versie van de GMP+ B3 (2007) standaard nog iets aangepast. De nieuwe versie van de GMP+ B3 (2007) standaard publiceren we in het voorjaar van 2010.

Gecombineerde toepassing is al direct mogelijk vanaf het moment (2010) dat de nieuwe GMP+ B2 (2010) standaard certificeerbaar is.


6. Samenvatting

* De nieuwe GMP+ B2 (2010) standaard is vandaag gepubliceerd en certificeerbaar vanaf 1 januari 2010.

* De scope is beperkt tot productie van voedermiddelen en toevoegingsmiddelen. Producenten van toevoegmiddelen kunnen nu ook voor de GMP+ B2-certificatie kiezen.

* De GMP+ B2 (2010) standaard is inhoudelijk geheel herzien en heeft een vergelijkbare structuur als de GMP+ B3 (2007) standaard. Gecombineerde toepassing is hierdoor eenvoudig.
* Producenten van voedermiddelen mogen in 2010 nog tegen de huidige GMP+ B2 standaard ge(her)certificeerd worden. Vanaf 2011 kan een nieuw certificaat alleen nog tegen de nieuwe GMP+ B2 (2010) standaard worden afgegeven. Bestaande contracten worden gerespecteerd.

* Omdat de scope van de nieuwe standaard beperkt wordt, dienen sommige bedrijven die voor andere activiteiten (bijvoorbeeld collectie of handel of op-/overslag) tegen de huidige GMP+ B2 standaard zijn gecertificeerd, over te stappen naar de GMP+ B3 (2007) standaard (of de GMP+ B1 standaard, al gelang naar eigen voorkeur). Ook hiervoor geldt dat dit volgend jaar nog niet nodig is, maar dat (her)certificatie vanaf 1 januari 2011 wel tegen de GMP+ B3 (2007) standaard of GMP+ B1 moet plaatsvinden.