Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Arie de Bruin en het verhaal van de Koninginnebrug

Arie de Bruin (rechts op de foto) werd vorige week letterlijk 'in the spotlights' gezet bij een van de vier gerestaureerde oude koperen lantaarns op de Koninginnebrug.

In zijn werkzame loopbaan bij Gemeentewerken heeft de heer De Bruin veel te maken gehad met bruggen en sluizen in Rotterdam. Zijn inzet en kennis hierover droegen mede bij tot het herstel van de lantaarns. Daarbij geleid door het voornemen van het bestuur van deelgemeente Feijenoord om initiatieven van burgers serieuzer te nemen.

Bij een grote onderhoudsbeurt aan de Koninginnebrug was toentertijd duidelijk zichtbaar hoe de vier bedieningshuisjes met hun spitsvormige koperen daken grondig onder handen werden genomen. Het bevreemde Arie de Bruin wel, dat de lantaarns, waarvan de koperen kappen met de glazen bollen al lange tijd verdwenen waren, niet opgeknapt werden. De deelgemeente ging vervolgens aan de slag met zijn verzoek om dit onder de aandacht te brengen van Gemeentewerken. De vier lantaarns verdienden het om in hun oude staat teruggebracht te worden.

Overigens betaalde dit zich pas drie jaar later, in 2008, uit. In opdracht van Gemeentewerken herstelde het bedrijf De Nood uit Middelburg de vier oude koperen lichtarmaturen en op 19 november 2008 werden ze op de brug geplaatst. Een burgerinitiatief eindelijk beloond!

Arie de Bruin (rechts) op de foto, samen met Arno Struik van Gemeentewerken, Rein Visser, voorzitter Bewonersorganisatie Feijenoord/Kop van Zuid-Entrepot. Marijke Verhoeff, voorzitter van Bewonersvereniging Noordereiland en René Kronenberg, portefeuillehouder Buitenruimte van deelgemeente.Feijenoord. (Foto: Rob Kamminga)