Belgische Federale Overheid


*

Nieuwe website geeft veiligheidstips voor huisartsen

Datum: 03 december 2009

Vorig jaar werden bij de politie 557 klachten ingediend over misdrijven die plaatsvonden in een dokterskabinet. De FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Volksgezondheid hebben daarom een campagne met website gelanceerd om huisartsen te informeren over deze problematiek.

Als dokters een voorschrift of afwezigheidsattest weigeren, krijgen ze vaak te maken met verbale en/of fysieke agressie. Uit meldingen bij het e-loket voor huisartsen dat de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Volksgezondheid in 2007 hebben geopend om inzicht te krijgen in de delicten waar artsen mee geconfronteerd worden, blijkt dat ongeveer in de helft van de gerapporteerde gevallen de patiënten onder invloed waren van alcohol en/of drugs.

Verder werden in 2008 41 processen-verbaal opgemaakt over gewelddadige misdrijven tegen eigendom. Meestal gaat het dan over vandalisme zoals vernielingen en graffiti, in enkele gevallen over brandstichting.

Waarschijnlijk ligt het reële cijfer van misdrijven bij huisartsen nog een stuk hoger, omdat de meerderheid van de dokters geen klacht indient wanneer ze de patiënt kennen. Om artsen bewust te maken van de risico's hebben de FOD Binnenlandse Zaken en de FOD Volksgezondheid een website en een draaiboek uitgewerkt met preventiemaatregelen voor een aantal specifieke situaties.

Meer informatie kunt u vinden op de website
www.veiligheidvanartsen.be.